Kulić otkrio da je za transport droge dogovorio 800 eura po kilogramu

Stariji vodnik Miloš Kulić, kojem je dodijeljen status svjedoka saradnika, priznao je da je bio dio kriminalne grupe na čijem su čelu bili Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić te i da je sa njim dogovorio da za svaki kilogram kokaina koji bude isporučen sa školskog broda “Jadran” u Istanbul i svaki kilogram heroina koji bude prokrijumčaren u povratku isplate po 800 eura, piše Pobjeda.

Grupa je planirala da u aprilu školskim brodom “Jadran” u Tursku prošvercuje 56 kilograma kokaina, koji je trebalo da bude “plaćen” istom ili većom količinom heroina.

Te planove 19. aprila osujetili su crnogorski istražitelji kada su pretresli brod “Jadran” i pronašli 56 kilograma kokaina, čija vrijednost prelazi više od pet miliona eura, dva pištolja i 56 komada municije. Lisice su odmah stavljene podoficiru Dušku Radenoviću, Tivćaninu Radomiru Osmajiću i nakon nepuna tri mjeseca uhapšen je i Vojin Stupar. Poslije višemjesečne istrage Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužni akt u kojem su Račić i Rovčanin označeni kao organizatori, Radenović, Stupar i Osmajić članovi te grupe. O zakonitosti optužnice odlučuje vijeće Višeg suda.

Kulić je u istrazi ispričao detalje susreta sa Rovčaninom i Račićem i kako su dogovorili isporuku kokaina, te i da je Radenović bio upozat sa detaljima i prihvatio da učestvuje u krijumčarenju droge. Svjedok saradnik, kako je naveo u iskazu, dogovorio je da sa Radenovićem dijeli novac, saopštivši mu da je cijena 800 eura po prošvercovanom kilogramu droge.

On je naveo da je krajem februara ili početkom marta 2019. godine slučajno u Nikšiću sreo Dejana Rovčanina, za kojeg je rekao da ga poznaje od ranije te i da zna daje “povezan sa kriminalnim strukturama”. Prilikom susreta Kulić ga je upitao “da li ima neki posao da se odradi”, kazavši mu-da brodom putuje za Pirej i Istanbul na što mu je Rovčanin rekao da će mu se javiti za nekoliko dana. Stariji vodnik otkrio je i da sa Rovčaninom nije komunicirao telefonom, već su na sastancima dogovorili vrijeme i mjesto ponovnog susreta. I drugi susret je bio u Nikšiću ispred jednog lokala i tada je Rovčanin ponudio Kuliću da preveze kokain za Tursku i ponovno “okupljanje” zakazali su u Tivtu. Tada je precizirano i da iz Istanbula treba da se dopremi heroin.

Trećem sastanku u Tivtu prisustvovao je Račić kojeg je Kulić, prema vlastitim kazivanju, poznavao ranije jer su prije deset godina radili kao obezbjeđenje u jednom ugostiteljskom objektu. Tada su Kulić, Rovčanin i Račić dogovorili cijenu transporta droga od 800 eura po kilogramu.

Novi sastanak dogovoren je za osam dana u Podgorici kada je Kuliću predat kriptovani telefon i uputstvo kako da ga korsiti. Telefon je, prema sopstvenom priznanju, sakrio u jednom wc-u na brodu. Objasnio je da su u imeniku telefona Račić i Rovčanin bili upisani pod imenima “Toro” i “Bogner”, a da je šifra za korišćenje telefona bila “Baraba”. Tada je dogovoreno da komunikacija ubuduće bude samo kriptovanim telefonom. Predočio im je i da brodom može prebaciti 50 kilograma droge, sugerišući im daje prethodno upakuju u ruksake.

Samo nakon nekoliko dana jedan od organizatora grupe saopštio mu je da će za transport biti pripremljeno oko 55 kilograma kokaina, a potom je dva dana kasnije uslijedio zahtjev i da budu dva pištolja i municija, na što je Kulič rekao da “nema problema”. On je objasnio i kako je obavljeno preuzimanje droge navodeći da mu je u tome pomogao Radenović koji je za taj posao pozajmio auto. Drogu koju je dovezla nepoznata osoba “golfom 7” bez registarskih tablica njih dvojica su preuzeli na parkingu ispred jednog tivatskog lokala. Kokain spakovan u rance dovezli su do školskog broda “Jadran” i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu broda, ispod svog kreveta a dio u vojničke ormariće. Kulić je rekao da Osmajić nije bio upoznat za unos droge na brod “Jadran”.

Radenović, Osmajić i Stupar osnovano su sumnjivi da su postali članovi kriminalne organizacije koju su tokom 2018. godine u Crnoj Gori, Turskoj i drugim državama organizovali Račić i Rovčanin. Svi članovi, prema navodima Tužilaštva, imali su unaprijed određene zadatke i ulogu. Organizatori su, kako se osnovano tvrdi, davali uputstva, obezbjeđivali novac i vozila za izvršenje krivičnih djela, kriptovane telefone, oružje, drogu, municiju…

Tužilaštvo smatra da je Radenovićeva uloga bila da postupa po naredbi i uputstvima članova kriminalne organizacije, preuzima kokain i unosi ga na školski brod „ Jadran”, te i da ga nakon uplovljavanja u luke Turske preda drugim članovima kriminlane organizacije i od njih preuzima istu količinu heroina.

Osmajić se tereti da je preuzimao kokain radi dalje prodaje na teritoriji Tivta, pakovao ga u aluminijske folije i predavao ga na čuvanje članovima kriminalne organizacije. Stupar je, prema tvrdnjama istražitelja, postupao po naredbi organizatora obezbjeđivao i čuvao vatreno oružje i municiju, pripremao i pakovao kokain u rance. Osmajić, Radenović i Stupar su u pritvoru, dok su za Račićem i Rovčaninom raspisane crvene potjernice.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button