KURTI: Spreman sam da o aferi “Do Kvon” govorim na poligrafu - Volim Podgoricu

KURTI: Spreman sam da o aferi “Do Kvon” govorim na poligrafu

Bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artan Kurti kazao je u izjavi za “Dan” da ga je Vlada na čijem je čelu premijer Milojko Spajića diskvalifikovala, odnosno razriješila, iz političkih motiva, a razlog je revanšizam jer smatraju da je odgovoran za aferu “Don Kvon”, sa kojom, kako tvrdi, nema baš nikakve veze. On ističe da je spreman i na poligrafsko testiranje.

“Spajić najbolje zna istinu i zna, kada je došao na premijersko mjesto, kako ga je sadašnji ministar pravde Andrej Milović prevario da sam posjetio Do Kvona u istražnom zatvoru. To se nikada nije desilo: niti sam ja od Osnovnog suda i bilo kog drugog lica tražio da posjetim Do Kvona, niti sam išta o tome znao. Sva ta afera je iskonstruisana kako GP URA ne bi bila dio vlasti. U rješenju o razrješenju nije naveden nijedan razlog za to, a kamoli dokaz, što je javno pominjao Spajić. O tome bi najbolje posvjedočio i njegov ujak Sreten Kankaraš, kada su se sastali sa mnom i tada grlili i ljubili. U odgovoru na tužbu Vlada nije konkretno navela razloge za razrješenje, naveli su nepovjerenje u moj rad. Šef kabineta premijera Branko Krvavac najbolje je upoznat kakav je bio moj rad u ANB-u. Ja sam bio jedini generalni inspektor ANB koji je podnosio krivične prijave i ukazivao na nezanitosti” kazao je Kurti, piše Dan.

Pred Upravnim sudom u Podgorici u četvrtak je održano ročište po Kurtijevoj tužbi protiv Vlade zbog njegovog razrješenja. Njegov pravni zastupnik Vaso Bečanović predložio je sudu da, kao i u slučaju smjene bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, odlči u sporu pune jurisdikcije, odnosno da sam sud meritorno presudi, i Kurtija vrati na mjesto generalnog inspektora, posebno imajući u vidu činjenicu da bi vraćanjem u ponovni postupak Vlada mogla da posegne sa novim dopunama Zakona o ANB-u. Tim izmjenama Vlada bi mogla da odbije da Kurtija vrati na mjesto, uz obrazloženje da ne ispunjava uslove, što potencijalno ne bi moglo da se odnosi na njegov slučaj, jer, shodno članu 56 Zakona o upravnom sporu, predmet se vraća u stanje u kojem je bio prije donošenja rješenja o razrješenju. Dakle, u slučaju poništenja rješenja, za Kurtija ne bi važili novi uslovi i morali bi ga po odluci suda vratiti na posao.

Usmenoj raspravi koja je u sudu održana u četvrtak nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade, a Kurti je tužio Vladu nakon što je razriješen dužnosti, tvrdeći da je odluka nezakonita. Podsjeća da je u obrazloženju rješenja samo konstatovano da je predsjednik Vlade (Milojko Spajić) predložio članovima kabineta da razriješe Kurtija i da su se pozvali na članove Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, u kojoj se konstatuje da osobu koja obavlja unutrašnju kontrolu rada tajne službe postavlja i razrješava Vlada.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com