KURTI: Srbija želi dio teritorije BiH, ne slaže se sa nezavisnošću Crne Gore i hoće sjever Kosova - Volim Podgoricu

KURTI: Srbija želi dio teritorije BiH, ne slaže se sa nezavisnošću Crne Gore i hoće sjever Kosova

Novi lokalni izbori na sjeveru Kosova biće zakazani čim dvadeset odsto građana u četiri opštine podnesu peticije da se glasanje održi, kaže kosovski premijer Aljbin Kurti.

“Samo tako bismo obezbjedili da opet ne dođe do bojkota izbora. Ne želim da na Sjeveru imam četiri albanska gradonačelnika, to mi nije cilj i nije mi zabavno, jer, zbog slabe izlaznosti na izborima ovi gradonačelnici imaju mali politički legitimitet, iako su potpuno legalno izabran“, rekao je on u intervjuu za bečki listStandard.

Kako je naveo, potrebno je da Beograd „obustavi mobing“.

“Beograd nije zainteresovan za demokratsko učešće Srba na Kosovu, već hoće teritorijalno obeštećenje za gubitak Jugoslavije“, navodi kosovski premijer.

On tvrdi da Srbija vodi „hibridni rat“, te da je on lično „svakog dana“ na naslovnoj strani dnevnog lista Politika.

Na pitanje zašto na susretu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu ponovo nije bilo dogovora, Kurti kaže da je on bio spreman na „krovni sporazum“ sa Srbijom (Ohridski sporazum), kao i na dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Ali, Vučić je htio da Srbija i Kosovo to potpišu odvojeno, svaka sa Evropskom unijom. Ali ne treba ja da normalizujem odnose sa EU nego sa Srbijom!“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer tvrdi da je Vučić tražio da se uz to potpiše i pismo u kojem će stajati da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da Priština nikad ne treba da uđe u UN – iako je drugačije dogovoreno u Ohridu.

Kurti u intervjuu za bečki list kaže da su mu u martu prošle godine „mnogi međunarodni prijatelji“ rekli da ne bi trebalo da bude preoštar prema Srbiji jer će Beograd posle izbora (april 2022) uvesti sankcije Rusiji.

“Od izbora je prošlo preko godinu i po dana i još nema sankcija. Ne smijemo potcijeniti spektar istorijskih, kulturnih, ali i vojnih, obavještajnih i energetskih veza Srbije i Rusije“, upozorava Kurti.

“Paradoksalno, Zapad svojom mekoćom prema Srbiji gura ovu u pravcu Rusije, iako je svakako namjera drukčija. Ali, Beograd ima više ljubavi za Moskvu i straha od Moskve, nego što toga ima u pravcu Brisela“, smatra kosovski premijer.

Prema Kurtijevim riječima, Srbija je nezadovoljna raspadom Jugoslavije i zato baca oko na dio teritorije BiH, ne slaže se sa nezavisnošću Crne Gore i hoće Sjever Kosova.

“Svi pokušaji destabilizacije koje Srbija preduzima prema susjednim državama su poruka Zapadu: Dajte nam nešto negdje! Srbija nas ne posmatra kao prave države“, istakao je Kurti.

(Agencije)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com