MEDOJEVIĆ: Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenjuje da rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu samo destabilizuju unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali i u regionu. Očekuje da će, ukoliko Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici sjutra na sjednici UN-a, to uzdrmati Vladu i dovesti do njenog pada i novih parlamentarnih izbora.

Kako je kazao, gostujuću u emisiji “Stav” TVCG, građani treba da se zapitaju zašto baš u ovom tenutku se pokreće inicijativa o Srebrenici i koji su motivi onih koji su to inicirali prije svega Njemačke.

“Ova rezolucija nema nikakve veze ni sa zločinom u Srebrenici, ni sa žrtvama, ni sa zločincima. Ona ima geopolitičku upotrebu, jer se radi o teškoj političkoj situaciji sada unutar Evrope, izazvane ratom u Ukrajini i mnogim drugim problemima, posebno na planu imigranata, ekonomske recesije, političke krize, tenzija u samoj Njemačkoj, jačanje desnice, i njima je bilo potrebno da skrenu pažnju sa svojih problema na uvijek pogodan teren, a to je Zapadni Balkan, gdje uvijek ima grupa ili pojedinaca spremnih da otvore teme iz prošlosti. To će samo da pogorša unutrašnju političku situaciju, destabilizuje i ugrozi odnose u regionu, jer tu nema jedne istine”, kazao je Medojević.

Kako kaže, premijer Milojko Spajić je obećao njemačkom kancelaru Olafu Šolci da će Vlada glasati za rezoluciju, a kao posljedica toga doći će do pada Vlade i do raspisivanja parlamentarnih izbora.

“Ova priča o rezoluciju o genocidu u Jasenovcu je u stvari isto političke prirode. Niti može nešto da pomogne u pomirenju, niti može da pomogne u boljim međuregionalnim odnosima između Srbije i Hrvatske ili Crne Gore i Hrvatske. U svakom slučaju obje inicijative su bespotrebne i destabilizovaće čitav region”, smatra predsjednik PZP-a.

Rezolucija o Srebrenici je, dodaje, kontradiktorna i sa Planom rasta za Zapadni Balkan. U jednoj ruci drže novac da pomognu i ciljevi toga plana rasta su upravo poboljšanje međuregionalnih odnosa, pomirenje, a u drugoj kantu benzina, odnosno svađaju te države i te narode, jer oko tih tema se nikad ne mogu složiti na Balkanu.

Njemačka žmuri na genocid u Gazi, jer zbog holokausta ima obavezu prema Izraelu 

Što se tiče sjutrašnje sjednice pitanje je kako će to proći ko će biti protiv, a ko uzdržan. Kako je dodao, neće sve zemlje glasati za tu rezoluciji, poput Mađarske, Rusije, Kine. Moć Njemačke nije tako jaka kakva je bila nekada i svijet nije više unipolaran.

“Imate živi genocid u Gazi i ne određujete se prema tome, nego ga mirno posmatrate, a izvlačite onaj koji se desio prije 25 godina i koji je pravno stavljen ad akta. Oni koji prate Njemačku znaju da je svaka vlada od holokausta na ovamo morala da se izvinjava za taj zločin i da donosi zakone, rezolucije kojima bi se se izvinila za ubijene desetine miliona ljudi. Njemačka ima neku obavezu prema Izraelu, odnosno sada da skrene pažnju sa onoga što Izrael radi”, ocijenio je Medojević.

Proširenja EU neće biti dok se ne reformiše

Ističe da proširenja EU u ovom formatu neće biti, već da je cilj da se dozvoli pristup EU fondovima i sve beneficije, koje zemlje regiona mogu dobiti, ali ne i pravo glasa u evropskim tijelima.

Kaže da velike zemlje neće dozvoliti da Crna Gora ima isti glas kao Francuska ili Njemačka i ambasadorka Francuske je vrlo precizno prije neki dan rekla da će proširenje morati da sačeka dok se EU ne reformiše. Ona bi se mogla i raspasti, jer postoje i konflikti između članica i to je nešto sa čime je upoznat još prije 10 godina. Konflikt postiji, jer ne mogu sve zemlje koje su različite ekonomski, vojno, da imaju isti glas.

Komentarišući protestnu notu Hrvatske o rezoluciji u Jasenovcu, smatra da je ta inicijativa više pripadala Srbiji i da će ta članica EU imati rekaciju prema dozvoli za Ibar. Ipak, ocjenjuje da je klima takva da će Evropa odobriti taj dokument.

“Ibar je birokratski presjek šta je zemlja kandidat uradila u određenom periodu i očekujem da će kao dokument koji nema neku težinu Crna Gora ga dobiti, ali u njemu će biti registrovano i šta nijesmo ostvarili, posebno u poglavljima 23 i 24. Mjerilo napretka su pravosnažne presude, a njih nema”, naglašava Medojević.

Skaj komunkacija legitiman dokaz

Govoreći o skaj komunkaciji kao dokazima u predmetima u Crnoj Gori, Medojević naglašava da tu nema ništa sporno i da su to legitimni dokazi.

“Naravno da će advokati da brane svoje klijente na sve načine, ali akcija presretanja skaj komunkacija je ozbiljna operacija. Skaj je zatvoren sistem, gdje vi kupujete telefon, sim karticu američkog provajdera i plaćate članarinu za taj sajt od 600 do 2.000 eura. Preko korišćenja podataka iz FBI platforme Anom, došlo se i do skaja i onda su pod punim međunarodnim legitimitetom uz odluke sudova Francuske, Belgije, uz učešće Europola, zaplijenjeni serveri, gdje je sadržaj razgovora kriminalaca već snimljen. Došlo se do dekodova i za sve postoje odluke sudova. Tu istragu nijesu radili ljudi, već AI i veze imeđu ljudi, upoređivanje lokacija, sve je to radio algoritam sa mogućnošću pogreške do 1 odsto. Ti dokazi su pravno čisti, legitimni i legalni, a mi smo potpisnici svih međunarodnih konvencija i u tom smislu i možemo da koristimo te podatke. Sada ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno za naše sudije koje su još pod uticajem DPS i narko kartela, da presude. Tu je problem i ne možete se samo policijskim i tužilačkim akcija boriti protiv sistemskog kriminala, mora da postoji i politički odgovor i zato se ja zalažen za formiranje antimafija bloka”, ističe Medojević.

Kako je kazao njemu ne pripada po podršci građana na prethodnim izborima da formira takav blok, ali na osnovu iskustva pripada mu da daje inicijative. Šuković i Novović su, dodaje, došli do krova i njima je potrebna politička podrška.

Nakon 2020. nije bilo volje da se prekine sa praksom koju je uspostavio bivši režim, već je samo nastavljeno po starom, odnosno da se vlast koristi za brzo bogađenje.

Što se tiče Duška Kneževića prema njegovim saznanjima plan američkih pravosudnih organa je da on bude svjeedok u nekim predmetima protiv Mila Đukanovića, a za uzvrat da dobije više mogućnosti da se brani od optužni koje mu se stavljaju na teret.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com