(VIDEO) “Osjetili smo adrenalin kad smo je izvlačili” Rajko Bojanović iz Jadrana izvukao AJKULU od 200 kilograma, objasnio koliko opasne za čovjeka - Volim Podgoricu

(VIDEO) “Osjetili smo adrenalin kad smo je izvlačili” Rajko Bojanović iz Jadrana izvukao AJKULU od 200 kilograma, objasnio koliko opasne za čovjeka

Pecaroš Rajko Bojanović je sa svojim prijateljima izvadio pravu neman iz Jadrana u petak, a ovaj primjerak ajkule modrulj krasiće Prirodnjački muzej Crne Gore zbog svoje impozantnosti.

Ribolovac Rajko Bojanović danas je otkrio da je bilo i straha i adrenalina kada je vidio da se ajkula od 200 kilograma uplela u njegovu zamku.

“Išli smo ja i drug, bacamo 30 ili 40 mamaca i ostavljamo cijeli dan da stoji i dođemo sutradan da pokupimo. Kad smo došli vidjeli smo da se zapetljala. Vidjeli smo da je bila mrtva. Osjetili smo adrenalin kad smo je izvlačili. Vidjeli smo da je nešto ogromno. Ovo je nesvakidašnji događaj i za nas i za naše sugrađane”, kaže Rajko za “Prva” TV.

Više vrsta ajkula živi u Jadranu

Kako je rekao istraživač pripravnik sa Biološkog fakulteta, Đorđe Gajić, modrulja od 200 kilograma koja je ulovljena u Jadranu nije ni malo opasna po čovjeka. Kako ističe Gajić, nije ni jedina vrsta ajkule koju možemo vidjeti u Jadranu.

Plava ajkula nije opasna. U posljednjih 100 godina desilo se možda desetak napada koji se mogu pripisati plavoj ajkuli. Od toga, jedan je bio u Mediteranu. Ova ajkula je bezopasna i rijetko kad prilazi obali, živi u otvorenom moru”, objašnjava Gajić.

Na cijelom Mediteranu ona je proglašena za zaštićenu vrstu i dok se u Hrvatskoj to poštuje, u Crnoj Gori, ne.

“Mislim da je pitanje vremena kada će to biti. Ona je proglašena za zaštićenu vrstu i trebalo bi to svi da poštuju”,  kaže Gajić.

Kako je naveo, ajkule koje se nalaze u Jadranskom moru mahom su bezopasne.

“U većini slučajeva ajkule su bezopasne. Pogotovo u Jadranskom moru, gdje ima oko 60 vrsta hrskavičavih riba, od toga se relativno često sreće oko 25 vrsta. Neke ajkule, poput morske lisice, koja je vjerovatno poznata širim narodnim masama, onda kučina ili atlantski pas, ona je možda malo, eto, opasnija, raste malo veća… Onda morske mačke, odnosno iz roda Scyliorhinus, vrste, to su male ajkule, onda imamo isto pse mekaše, odnosno vrste iz roda Mustelus, i kostelje, vrste iz roda Squalus”, kaže Gajić.

On navodi da su ove jedinke uglavnom male veličine i da nisu opasne po čovjeka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com