MILAČIĆ: Da Milo ima čojstva, podnio bi ostavku

Predsjednik Prave Crne Gore i kandidat za poslanika velike narodne koalicije “Za budućnost Crne Gore” Marko Milačić kazao je u intervjuu za portal Nova.rs da je crnogorska opozicija pokazala koliko je bitno da bude jedinstvena, bez obzira na to što je čine koalicije među kojima postoje dijametralno suprotni
stavovi, ne samo oko političkih, spoljnopolitičih, geopolitičkih, nego i unutar političkih pitanja.

“Treba da postavimo elementarne temelje demokratije, da podignemo zemlju, da izgradimo institucije, da se žestoko obračunamo sa kriminalom. Zbog toga je vrlo važno da nađemo zajednički jezik, a ono što je najvažnije je da se okupimo oko stvari oko kojih isto mislimo”, poručio je Milačić.

Komentarišući sporazum buduće Vlade, Milačić je izjavio da je suština tog dokumenta, koji je lično podržao bez obzira na svoje stavove, da u ovom trenutku parlamentarna većina ima zajedničke prioritete.

“Kada izgradimo slobodno društvo, nadam se u kratkom roku, onda ćemo u slobodnoj Crnoj Gori, u okviru fer i poštenih izbora da se borimo za svoje ideje, za koje se borimo i sada. Niko ne odstupa od svojih ideja, ni za pedalj. To govorim za Pravu Crnu Goru čiji sam predsjednik”, kazao je Milačić.

Lider Prave Crne Gore istakao je da je jedan od prioriteta ukidanje ili modifikovanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je pokrenuo pad Mila Đukanovića nakon tri decenije vladavine.

“Mi smo se pola godine, ovdje mislim na vjerujući narod u Crnoj Gori, na vjernike Srpske pravoslavne crkve, na naše sveštenstvo, okupljali oko borbe protiv tog zakona. Zbog toga je taj zakon prioritet nove vlasti. Ogroman je broj zakona koji treba da se revidiraju, preispitaju, da se unaprijede, neki ukinu, a da ne pričam
o zakonima koje tek treba da donesemo, a koji nisu postojali u Crnoj Gori”, rekao je Milačić, poručujući da je vizija Prave Crne stvaranje istinski slobodnog i čistog društva u kojem će svako moći da kaže ono što misli bez straha da će biti uhapšen, progonjen.

“To je vizija iskonske Crne Gore i suživota svih u Crnoj Gori kako god se oni izjašnjavali. To je vizija u kojoj će Srbi biti ravnopravan narod, ništa manje i ništa više. Ako će spoljna politika da bude jednaka za sve, dakle jednakost i na unutrašnjem planu i na spoljnom planu, najbolji odnosi sa svima. Do sada smo imali potpuno drugu priču, imali smo marginalizaciju i Srbije i Rusije i srpskog naroda. Ponavljam, mi ne želimo ništa više za sebe što nema bilo koji drugi narod u Crnoj Gori, bilo koji drugi čovjek. Dakle, jedno zdravo društvo. Mi
to do sada nismo imali, imali smo duboko kriminalizovano društvo, mafijaški režim u Crnoj Gori, a na to je stavljena tačka 30. avgusta”, smatra predsjednik Prave Crne Gore.

Govoreći o zabrani dvojnog državljanstva – Crne Gore i Srbije, Milačić je istakao da se Prava Crna Gora bori za tzv. univerzalno dvojno državljanstvo.

“Ako neko može doći na glasanje iz Australije ili Amerike, a ne može iz bratske Srbije, jasno je da iza toga krije politički motiv kako bi Srbi bili spriječeni da glasaju. Ukoliko želimo demokratsko društvo, mora postojati jednakost za sve. To će biti jedan od naših prioriteta”, izjavio je Milačić.

Na pitanje novinarke portala Nova.rs gdje vidi sebe po formiranju nove Vlade, Milačić je kazao da nije opsjednut funkcijama u smislu izvršne vlasti, već da sebe vidi kao borca za slobodnu i demokratsku Crnu Goru.

“Narod je ono što mene najviše motiviše, ono čemu treba svi da budemo posvećeni. Ovo je dugoročna borba, ovo nije sprint nego maraton. Potpuno sam posvećen toj borbi, da izgrađujem i društvo i našu političku partiju. Biću svuda gdje mogu da pomognem. Mislim da smo pokazali kako radimo, kako se borimo. Ovaj period koji sada dolazi nije manje izazovan od onog pretohodnog, sad samo mora biti mnogo veća odgovornost. Nije isto kritikovati vlast i voditi državu. Sada vodimo državu i moramo svi mi zajedno da postanemo i mnogo
zreliji i mnogo mudriji, a ja ću biti posvećen tom procesu”, poručio je Milačić.

Predsjednik Prave Crne Gore uvjeren je da je demontaža režima moguća poslije 30 godina vlasti, smatra da se Milo Đukanović više ništa ne pita u Crnoj Gori bez obzira što je trenutno predsjednik.

“Sada smo svi dobili neviđenu motivaciju, inspiraciju, jer pobjeda motiviše. Posle toliko godina to je nešto što je mene lično motivisalo, a nisam bio poznat kao neko kome je manjkalo motivacije. Očekivanja su prevelika, ljudi
misle da za kratko vrijeme možemo sve da riješimo. Ne možemo, jer sada nismo na nuli, nego ispod nule. Treba mnogo da radimo, da pokažemo mnogo znanja i odlučnosti da bi došli do nule, naročito u ekonomskom smislu”, upozorava Milačić, podsjećajući da je država u ogromnim dugovima.

Komentarišući medijske navode da bi Đukanović, zbog navodno povećanog broja zaraženih “korona virusom”, mogao da uvede vanredno stanje, Milačić je naveo da bi to bio potez očajnika, te da to nije politički pametno s obzirom na stav naroda, težnju za promjenama, kao i na stavove američke ambasadorke imeđunarodne zajednice.

“Pozivam ga da se ne igra sa narodom. Dakle, da u narednih mjesec dana da mandat onome koga je izabrao narod, ako je tu ostalo i malo nekog čojstva, a sumnjam, neka podnese ostavku, narod ga više ne želi”, poručio je Milačić.

U odgovoru na pitanje da li je politička borba bila isplativa, Milačić je napomenuo da je ponosan na Pravu Crnu Goru koja je za dvije godine postala parlamentarna stranka, ali da je politička borba tek počela.

“Ponosan sam na naš narod u Crnoj Gori. Ovo što smo uradili je veličanstveno, ovo nadahnjuje cijeli svijet. Ovo ćemo pričati i prepričavati ne samo našoj djeci, već i unucima. U zadnjih pola godine smo se osvijestili više nego za čitav vijek. Litije su Božje čudo”, zaključio je lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com