Milatović – Štajnmajer: Njemačka snažno podržava evropski put Crne Gore - Volim Podgoricu

Milatović – Štajnmajer: Njemačka snažno podržava evropski put Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je održan tet-a-tet sastanak sa predsjednikom Savezne RepublikeNjemačke Frank- Valterom Štajnmajerom, na čiji poziv predsjednik Milatović boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

“Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Milatović se zahvalio predsjedniku Štajnmajeru na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore i izrazio očekivanje da pomoć te zemlje neće izostati ni u narednom periodu da naša država postane prva naredna članica Evropske unije.

“Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, zalaže se za princip regate i naše očekivanje je da do 2028. postanemo članica Evropske unije. To bi bila dobra poruka i za ostale zemlje Zapadnog Balkana i jasan signal da se reforme isplate a da je proces proširenja vitalan”, kazao je predsjednik.

Predsjednik Njemačke čestitao je predsjedniku Milatoviću izbor na funkciju u, kako je kazao, izazovnim vremenima na globalnom planu i dodao da ga raduje posvećenost jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice.

“Rekao je i da ga raduje nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu i istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru, da EU treba pozitivan primjer i da je siguran da naša zemlja to može biti”, navodi se u saopštenju.

Dva zvaničnika ocijenila su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Njemačke odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju povjerenja i saradnje između dvije zemlje.

“Predsjednik Milatović je ocijenio da posjeta Berlinu predstavlja značajan zamajac za snaženje političkog dijaloga između dvije države, pogotovu u trenutku nedavnog formiranja 44. Vlade Crne Gore. Kazao je da proevropska orjentacija nove političke većine nije samo deklarativna, već orijentisana ka ključnim reformskim procesima”, dodaje se u saopštenju.

On je istakao stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije. Izrazio je očekivanje da će Skupština Crne Gore uskoro ratifikovati tri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa.

“Pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, Milatović je istakao i savezničku saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a i zajedničku posvećenost demokratskim vrijednostima kroz neupitnu podršku Ukrajini, koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom”, naveli su iz njegovog Kabineta.

Naglasio je da Crna Gora želi još snažnije prisustvo Njemačke u dijelu ekonomije kroz veća ulaganja iz te zemlje i ponovio interesovanje za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u Crnoj Gori.

“Predsjednik Milatović pozvao je predsjednika Štajnmajera da učini zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com