MILJANIĆ – DOLAKOVA: Crna Gora na listi prioriteta Savjeta EU

Iskustva Češke mogu biti od koristi Crnoj Goru u sprovođenju antikorupcijskih inicijativa, s obzirom na to da dvije države imaju sličnu istoriju, kada je riječ o tranziciji iz socijalizma u kapitalizam i konstituisanju samostalnih država, ocijenjeno je na sastanku ministra Zorana Miljanića sa zamjenicom ambasadorke Češke Petrom Ali Dolakovom.

“U okviru antikorupcijskih mjere, odlukom 43. Vlade Crne Gore konstituisan je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na čijem čelu je premijer Dritan Abazović, a toku je izrada Nacionalne stategije”, kazao je Miljnić.

Kako dodaju iz Vlade, jedan od glavnih poslova Nacionalnog savjeta “biće praćenje izrade Nacionalne strategije”.

“Smatramo da će Strategija biti krovni dokument iz kojeg će proizići akcioni planovi i izmjena normative, kako bi počeli rješavati problem korupcije u svim segmentima društva i na svim nivoima”, ocijenio je Miljanić, dodajući da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat napredak kada je riječ o organizovanom kriminalu, ali i da je korupcija označena kao jedan od gorućih problema crnogorskog društva.

Dolakova je, kako se navodi, kazala da veoma “cijeni sistemske promjene” koje mogu dovesti do suzbijanja korupcije, te da je veoma važno da se podigne nivo svijesti u društvu o posljedicama korupcije.

“Pitanje pregovaračkog procesa Crne Gore je visoko na listi prioriteta Češkog predsjedavanja Savjetom Evropske Unije , a evropske integracije Crne Gore i regiona zapadnog Balkana je jedan od dugogodišnih prioriteta vanjske politike Češka”, kazala je Dolakova.

Sagovornici su se saglasili da bi Crnoj Gori od velike koristi bila pomoć čeških eksperata i tehnička podrška tokom sprovođenja antikorupcijskih inicijativa.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com