MINISTAR ZDRAVLJA: Fond zdravstva samo KUKA da nema para, a suštinski NIŠTA NE RADI

Fond za zdravstveno osiguranje neraspisivanjem tendera za medicinska sredstva u okviru opredijeljenog novca može da ugrozi zdravstveni sistem.

Ne zna se da li je iznos od 5,02 miliona eura nedovoljan, jer u toj ustanovi do danas nijesu napravili analizu potrošnje i stanje zaliha koja bi to potvrdila, kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt.

Prema njegovim riječima, iznos od 16,44 miliona predstavlja željoteku zdravstvenih ustanova i ne pruža pravu sliku stanja.

Ministar zdravlja je rekao da personalnih nesuglasica sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje Kenanom Hrapovićem, već da se samo radi o brizi za adekvatno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Kao i svih godina ranije, Fond je u strukturi ukupnog budžeta za ljekove i medicinska sredstva predlagao novčani iznos, koji je ove godine 44,64 miliona eura. Tako da njih treba pitati zašto nijesu predložili više. Da biste mogli da kažete da vam je za nešto potrebno toliko i toliko novca morate da vodite evidenciju i nadzor o potrošnji i utvrdite realne potrebe”, rekao je on.

Šegrt naglašava da su odlučili da ove godine za ljekove opredijele više novca, jer je “Montefarmova” analiza pokazala da je to garancija da ne dođe do nestašica.

“”Montefarm” je za prošlu godinu napravio kvalitetnu analizu o tome koliko je ljekova potrošeno i popisom u svim apotekama na kraju godine utvrdio koliko je ušteđeno. Oni su adekvatno mogli da planiraju količine. Zbog činjenice da su unazad nekoliko godina bile drastične nestašice ljekova u kontinuitetu, kako bi prevenirali probleme, kojih je ranije bilo puno, ove godine smo se potrudili da se za ljekove projektuje realni budžet, što treba da bude garancija da neće doći do nestašica. Od opredijeljenih sredstava, ostalo je onoliko koliko je ostalo – 5,02 miliona. Kao odgovoran čovjek u okviru zdravstvenog sistema morate da gazdujete sa onim što imate”, naglasio je on.

Obaveza Fonda je, ističe, da po usvojenom budžetu, a na osnovu opredijeljenih sredstava i realnih potreba, sprovede postupak javne nabavke i obezbijedi kontinuitet u snabdijevanju.

“Svjedoci smo da je, nažalost, jedina aktivnost Fonda medijska kuknjava da fali para, a pri tome se suštinski, u interesu zdravstvenog sistema ništa ne radi”, dodao je ministar.

On je podsjetio da je krajem 2014. godine bilo ogromno dugovanje prema dobavljačima za ljekove, u iznosu oko 18 miliona eura i da se tada nije čuo glas Fonda, “niti su se iza uha počešali”.

“Sad postoje sredstva, nestašica nema, a oni udarili u kuknjavu. Da je samo kuknjava, oprostio bih i to. Plašim se da je to namjera da se izazove nesigurnost, panika i nepovjerenje građana Crne Gore u stabilnost funkcionisanja zdravstvenog sistema i da se odgovornost za svoje nečinjenje delegira drugome”, kazao je Šegrt.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button