MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Marinović prekršio zakonske procedure i zloupotrijebio službeni položaj - Volim Podgoricu

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Marinović prekršio zakonske procedure i zloupotrijebio službeni položaj

Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova koju je osnovalo Ministarstvo zdravlja, na osnovu uvida u dokumentaciju ZU Apoteke Crne Gore Montefarm je utvrdila da je direktor te ustanove Goran Marinović u prethodnom dvogodišnjem periodu prekršio niz zakonskih akata, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Prema nalazima Komisije Marinović je više puta prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Pravilnik o bližim uslovim za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i Statut i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta Montefarma. Takođe, utvrđeno je da Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije sprovodio u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, kao i drugim propisima”, navode iz Ministarstva.

Dalje navode da je tokom rukovođenja ovom javnom zdravstvenom ustanovom, utvrđeno da je Marinović mimo finansijkog plana ustanove, kao i mimo Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, potrošio oko milion i po eura za usluge Agencije za ustupanje zaposlenih što je u svom nalazu konstatovala i Državna revizorska institucija.

“Takođe, Marinović je mimo obaveznih internih procedura dodjeljivao svakog mjeseca istim zaposlenima određene finansijske nadoknade, bez ikakvog obrazloženja i utemeljenja u Odluci. Prema preliminarnim procjenama u ovu svrhu utrošeno je oko 200 hiljada eura, a samo tokom 2023.godine Marinović je potpisao 160 odluka o stimulacijama po različitim osnovama”, ističe Ministarstvo.

Na osnovu uvida u dokumentaciju utvrđeno je i da je tokom 2022.godine kao i 2023.godine Marinović preuzeo dug veledrogerije Medicalana u ukupnoj vrijednosti od oko 210 hiljada eura po osnovu Ugovora o cesiji, a da pritom prema tom privatniku u tom trenutku Montefarm nije imao dugovanja.

Podsjećaju, iste nepravilnosti u svom izvještaju utvrdila je i DRI, te da je nalaz uputila tužilaštvu na dalje postupanje.

Ministarstvo navodi da izvještaj, koji je upućen na izjašnjenje direktoru Marinoviću, sadrži preko 30 nepravilnosti koje konstatovala Komisija Ministarstva zdravlja.

“Ministarstvo zdravlja pod rukovodstvom ministra Šimuna neće biti predmet farmaceutskog niti bilo kog drugog interesnog lobija, a takve insinuacije predstavljaju plod pukih neutemeljenih konstrukcija uvrijeđene strane. Razlozi za potencijalne smjene u zdravstvenom sistemu isključivo su utemeljeni na profesionalnim, etičkim ali i standardima dobrog i zakonitog poslovanja”, ukazuje ovaj resor.

Stoga je, ističu, zabrinjavajuće što u odbrani smijenjenih rukovodilaca zdravstvenih ustanova učestvuju isključivo politicke partije, sto opet govori o načinu njihovog postavljenja.

“Politička pripadnost ne smije biti determinišuća stavka u selekciji menadžera zdravstvenih ustanova, već profesionalni i ljudski integritet, i to je maksima djelovanja ministra zdravlja, pa bilo kakve manipulacije u tom smislu smatramo neprimjerenim”, navodi Ministarstvo.

Ističu da je rad ministra Šimuna, od samog početka mandata, potpuno transparentan i principijelan, te stoga dostupan reviziji premijera Spajića i svih građana Crne Gore.

“U tom kontekstu na istu ne treba da ima ekskluzivitet samo jedan politički subjekat bez obzira na njegovu veličinu ili parlamentarni status koje su uvijek promjenljivog karaktera”, zaključili su u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com