Miodrag Kostić treći po veličini akcionar Adiko banke - Volim Podgoricu

Miodrag Kostić treći po veličini akcionar Adiko banke

Najaktivniji igrač na tržištu Srbije, ali i regionalnom bankarskom tržištu prethodnih godina, AIK banka, odnosno njen vlasnik Miodrag Kostić je, prema izvještajima austrijskih i regionalnih medija, do 1. decembra prošle godine stekao 7,33 odsto akcija austrijske Adiko banke koja posluje i u Crnoj Gori.

Prema pisanju portala danas.rs, transakcija je realizovana preko Kostićeve brokerske kuće MV investments i fonda Infenity Management Limited kojim upravlja švajcarska banka Kredi Svis.

Na sajtu Adiko banke u ovom trenutku stoji da fond pod upravom Kredi Svisa ima 5,93 odsto akcija.

Najveći akcionari su švajcarski fond DDM Invest III sa 9,9 odsto i EBRD sa 8,4 odsto.

Time je Kostić postao treći po veličini akcionar Adiko banke koja je nasljednica propale Hipo banke koju je 2014. preuzeo američki investicioni fond Advent uz pomoć EBRD-a.

Banka posluje u regionu bivše Jugoslavije, na tržištima Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Bankarski stručnjak Slavko Carić ipak ne vidi u ovom poslovnom potezu AIK-a namjeru da preuzme Adiko banku.

„Ne mislim da AIK kupuje Adiko banku. Ima drugih meta koje bi se bolje uklapale u njihovu poslovnu strategiju. Kupovina akcija Adiko banke čini se kao dobra šansa za zaradu na rastu vrijednosti akcija. U narednih nekoliko kvartala očekujem rast vrijednosti banaka s obzirom na rast kamatnih stopa i ovo vidim kao priiku da se na tome zaradi“, ocjenjuje Carić za Danas.

Aktiva Adiko grupe na kraju trećeg tromjesečja iznosila je 5,8 milijardi eura. Ubjedljivo najveća aktiva je banke u Hrvatskoj, zatim Sloveniji, dok je Srbija na trećem mjestu sa oko 900 miliona evra.

Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum sekjuritiza, kaže da iako nema informacije o tome da li AIK banka želi da preuzme Adiko, to ne bi čudilo s obzirom da je ova banka bila veoma aktivna prethodnih godina.

„Mogućnosti za organski rast na tržištu Srbije su veoma ograničene. Čak i banke koje dugo nijesu učestvovale u akvizicijama kao što je Rajfajzen banka prošle godine je kupila Kredi Agrikol. Osim toga pokazalo se da je AIK dobro integrisala banke koje je preuzela i da im se to isplatilo“, napominje on.

Osim nastupa prije svega Komercijalne banke iz Srbije na tržištu Crne Gore i Republike Srpske, AIK je prva privatna banka sa domaćim kapitalom koja je investirala u region.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com