Odbor o “Možuri” devetog februara, predloženo i da Bošnjak bude predsjednica - Volim Podgoricu

Odbor o “Možuri” devetog februara, predloženo i da Bošnjak bude predsjednica

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore raspravljaće 9. februara o formiranju Anketnog odbora koji treba da istraži slučaj “Možura”. Prema saznanjima Portala RTCG iz parlamenta, zasad je za predsjednika tog tijela jedino predložena Branka Bošnjak iz poslaničkog kluba Demokratski front-PzP. Drugi parlamentarni subjekti još nisu dostavili svoje predloge za predsjednike i članove Anketnog odbora. Po poslovniku parlamenta, mjesto predsjednika odbora pripada opoziciji.

Anketni odbor treba da prikupi informacije o postupanju crnogorskih državnih organa i drugih aktera u projektu izgradnje vjetroelektrane Možura, a nakon sprovedene parlamentarne istrage, Odbor će izvještaj dostaviti Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Odbor koji će imati 12 članova nije formiran, a za istragu je dat rok od četiri mjeseca, sa mogućnošću da bude produžen. Rokovi za istragu počeće da teku danom formiranja.

Razlozi otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja Odbora sadržani su u činjenici da se radi o jednoj velikoj međunarodnoj korupcionaškoj aferi, čiji kraci vode do Crne Gore i posla u vezi sa davanjem u zakup, izgradnjom i radom vjetroelektrane na Možuri. Projekat Možura se pominje u istraživanju o korupciji na Malti tamošnje novinarke Dafne Kaurana Galicije, koja je nastradala u eksploziji auto-bombe oktobra 2017.

Projekat Možura pokrenut je 2010.godine a vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, vrijedna oko 90 miliona eura, puštena je u rad sredinom novembra 2019. godine, u vrijeme dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Možura se sastoji od 23 vjetrenjače, a godišnje proizvodi oko 120 GWH energije, saopšteno je tada iz Vlade.

Naveli su da je investiciju realizovala malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a da je glavni izvođač radova bila kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Ugovorom o zakupu zemljišta, vjetroelektrana treba da pređe u trajno vlasništvo države Crne Gore 2035. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com