MLADEN VELOJIĆ, ZAMJENIK DIREKTORA IREX-a: Mediji u Crnoj Gori doprinose polarizaciji mišljenja (VIDEO)

Mediji u Crnoj Gori doprinose polarizaciji mišljenja kao što je slučaj u Srbiji, kaže Velojić u razgovoru za VOP TV 

Mladen Velojić, zamjenik direktora IREX-a za Srbiju, kaže u razgovoru za VOP TV da je sloboda medija zagaranotvana Ustavom i zakonima, ali svakako je na mjestu pitanje da li se ona realno ostvaruje.

“Ključno je da sloboda medija zavisi od finansijske nezavisnosti. Nezavisni mediji u Srbiji su u nezavidnom položaju, i stoga se IREX bavi podizanjem kapaciteta nezavisnih medija u Srbiji kako bi bolje poslovali, više zarađivali na tržištu i slobodnije izvještavali”, kaže Velojić za serijal VOP-a “Nezavisni mediji – slobodni novinari?2 u kojem pokušavamo odgvoriti na pitanja u kakvom položaju su danas nezavisni mediji i da li novinari mogu biti slobodni. 

Koliko su politički subjekti uključeni u rad medija?

Svi dobro znamo da je između političara i medija znak jednakosti. Oni su veoma zastupljeni u medijima, šalju svoje poruke, formiraju javno mnenje i stoga je nesporna njihova želja da kontrolišu medije.  Istraživanja pokazuju da ima mnogo više propagande u medijima nego informisanja, odnosno da se favorizuju određeni politički subjekti. 

Javnost je ta koja treba da utiče na medije i kroz intenzivniju komunikaciju pošalje poruke uredništvu da su političari prezastupljeni.

Da li se sami mediji previše bave politikom? 

U rukama političara su ključne informacije koje su medijima potrebne a sa druge strane i mediji u njima vide adekvatne sagovornike ali i podršku za određene stvari. Mediji bi trebali da se više bave lokalnim temama i temama od javnog interesa. To pokazuje i istraživanje koje smo sproveli prošle godine i ono kaže da značajan broj građana misli da političke stranke imaju veliki uticaj na medije.

Da li se može govoriti o transparentnosti vlasničke strukture i načina finansiranja medija?

To bi trebalo biti transparentno ali u praksi je to malo drugačije, i to je jedan od zaključaka Evropske komisije u izvještaju za Srbiju, koja kaže da nema napretka i da se konkursi za finansiranje sadržaja od javnog interesa ne sprovode transparentno. Što se tiče vlasništva u registru medija možemo vidjeti vlasničku strukutru, ali bitno je znati da li neke druge strukture stoje iza formalnih vlasnika.

Da li nezavisni mediji koji se bave etičkim novinarstvom mogu opstati u moru tabloidnih medija?

Nezavisni mediji u Srbiji nemaju podršku određenih centara moći kao što je imaju tabloidi već se uglavnom finansiraju kroz poodršku stranih fondova. Sa druge strane nezavisni mediji imaju dosta potencijala i resursa kako bi unaprijedili svoje poslovanje. Tu prije svega mislim na donošenje odluka na osnovu podataka, bolju komunikaciju sa publikom i razvoj ili unapređenje aktuelnih proizvoda za koje mogu tražiti nadoknadu od same publike. Šansa nezavisnih medija je u jačoj komunikaciji sa građanima. Ako stvorimo atmosferu gdje imamo povjerenje u medije, možemo uticati na to da građani izdvoje određenu naknadu za njihov proizvod. 

Da li publika traži takve sadržaje, pravo novinarstvo ili su skloniji čitanju tabloidnih sadržaja?

Pandemija to dobro ilustruje. Sa početkom pandemije i mjera građani su imali potrebu za kvalitetnijim sadržajima i nezavisni mediji su u takvim okolnostima u Srbiji ostvarili rast od oko 200 odsto. Tako da bih rekao da je to ilustrativan primjer da građani žele kvalitetan sadržaj. Važno je ulagati u podizanje kapaciteta za kreiranje kvalitetnog sadržaja pa i kroz različite formate. U Srbiji je popularno recimo imati podkast kao nova vrsta formata, a produkcija ne zahtijeva velike investicije, a može omogućiti kvalitetnije informisanje. Sve je više i video sadržaja. 

Kako ocjenjujete stanje medija u Crnoj Gori? 

Ono što znam, rekao bih da je situacija slična kao u Srbiji. Jeste da ima manje medija nego u Srbiji, ali situacije je slična. Mediji u Crnoj Gori doprinose polarizaciji mišljenja kao što je slučaj u Srbiji. 

Da li se, kada su u pitanju mediji u regionu može povući paralela?

Situacija je manje više svuda ista, nezavisni mediji se bore za egzistenicju. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija.. ne bih mogao izdvojiti nijednu zemlju kao svijetao primjer. Nezavisni mediji moraju razmišljati o dodatnim izvorima finansiranja, tregati za novim idejama, koristiti nove tehnologije..

Ko je kriv za ovakav položaj nezavisnih medija? Oni sami, političari, čitaoci…?

To je kompleksno pitanje i nije lako dati odgovori.  Možda mogu da svedem odgovor na to da bi trebalo sve da zavisi od građana i da je snaga u građanima koji nisu dovoljno orgnizovani da definišu ono što je važno za njih i da utiču na donosioce odluka da kreiraju društvo po njegovoj mjeri. 

 

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com