MREŽA ZA OMLADINSKI AKTIVIZAM: Studentski dom “Onogošt” tri dana bez grijanja, nadležni da reaguju

U studentskom domu Onogošt u Nikšiću studenti su tri dana bili bez grijanja zbog kvara na ventilu, dok su temperature bile oko nule, saopštila je Mreža za omladinski aktivizam (MOACG).

Kako se navodi, kućni red studentima nije dozvoljavao da unesu svoja grejna tijela u dom, kako bi se ugrijali dok se problem ne riješi, a razlog ovakvih pravila jeste povećanje potrošnje električne energije.

“Ovo nije prvi put da se studenti susrijeću sa ovim problemima, već su se i prethodnih godina žalili na sisteme grijanja u ovoj ustanovi, ali i u zgradama Filološkog i Filozofskog fakulteta. Problem u sobama je privremeno saniran, ali u čitaonici doma Onogošt studentima još uvijek nije obezbijeđeno normalno funkcionisanje sistema za grijanje. Kako je ispitni rok u toku, u Domu je trenutno oko 180 studenata prema podacima predstavnice studenata Nikoline Čolović”, navodi se u saopštenju.

Ovakvi propusti su, kako navode, jako česti, ne samo u Nikšiću već i u Podgorici, gdje studenti do 8. decembra nijesu imali ni grijanje ni toplu vodu u domu, a nakon toga grijanje je paljeno tek u 18h, što je u zimskim danima sa izuzetno niskim temperaturama apsolutno neprihvatljiv uslov za normalan život i funkcionisanje studenata u domu.

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore zahtijeva da nadležne institucije utiču na ovakve i slične probleme koji pogađaju studente i mlade iz cijele Crne Gore i da ne dozvole da mladi budu oni na kojima će se štedjeti umjesto da upravo budu oni kojima će se država najviše posvetiti i pružiti razne benefite, po ugledu na mnoge evropske države.

“Uzimajući u obzir stavove nadležnih obrazovnih ustanova i institucija, koji govore o želji da se suzbije odliv mozgova te podstaknu mladi kako da studiraju tako i da žive u Crnoj Gori, nedopustivo da se budućim akademskim građanima ne mogu obezbijediti osnovne potrebe za život i rad. S tim u vezi, urgiramo da se sistemski djeluje u cilju poboljšanja položaja studenata koji se trenutno nalaze u domovima, ali i svim ostalim mladim ljudima, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, te da ispitaju uslove u kojima isti žive i studiraju”, navodi se u saopštenju.

Mladi ljudi, naročito studenti koji se akademski obrazuju ali i usavršavaju u raznim poljima, moraju da budu u fokusu svih institucija, dodaju.

“Adekvatni uslovi za studiranje, kao i uslovi za kvalitetan život u Crnoj Gori mladima moraju biti obezbijeđeni. Prvi korak ka ostvarenju tog cilja jeste ojačano povjerenje mladih u rad institucija, što je u ovom slučaju nužno otklanjanje problema sa grijanjem u studentskim domovima. Konačno, naglašavamo da treba težiti ka poboljšanju položaja studenata u državi i podsticati ih, kako se sjutra ne bismo suočili sa nedostatkom fakultetski obrazovanih mladih ljudi u državi i povećanim odlivom mozgova koji će dovesti do deficita radnika u struci”, zaključuje se u saopštenju.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com