“Mrtva trka” na izborima u Njemačkoj: SPD i CDU/CSU gotovo izjednačeni

Gotovo izjednačen rezultat na izborima u Njemačkoj: SPD i CDU/CSU na prvom mjestu, treći Zeleni, a u Bundestag ulaze još i Liberali (FDP), Alternativa za Njemačku (AfD) i Ljevica, javlja Dojče vele.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 60,4 odsto Njemaca.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) koju predvodi Olaf Šolc osvojila je oko jedan odsto glasova više od konzervativne koalicije koju predvodi Armin Lašet na današnjim parlamentarnim izborima, pokazuje projekcija njemačke televizije ARD koja je objavljena večeras oko 22 sata.

Prema toj projekciji televizije ARD, SPD je dobila 25,8 odsto glasova, a konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) 24,2 odsto, dok su na trećem mjestu Zeleni koje predvodi Analena Berbok sa 14,3 odsto glasova.

Prema istoj projekciji, u njemački parlament Bundastag ulaze i liberalna, protržišna Slobodna demokratska stranka (FDP) sa 11,5 odsto glasova, ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) sa kojom niko ne želi saradnju, sa 10,6 odsto, i Ljevica, koja je na krajnje lijevim pozicijama, sa pet odsto.

Ta projekcija pokazuje da bi SPD u njemačkom parlamentu Bundestagu koji broji 730 mjesta imao 205 poslanika, CDU/CSU 195, Zeleni 114, FDP 91, AfD 84, Ljevica 40, a ostale partije jednog.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com