MUGOŠA: Predsjednički kandidati da sačekaju prebrojavanje svakog glasa - Volim Podgoricu

MUGOŠA: Predsjednički kandidati da sačekaju prebrojavanje svakog glasa

Kandidati za predsjednike treba da se uzdrže od proglašavanja pobjede dok se ne prebroji svaki glas, poručili su predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša i programska direktorica CDT-a Milica Kovačević u podkastu “Akcija”.

Odgovarajući na pitanja gledalaca u CDT-ovom podkastu šta će se desiti ako više kandidata proglasi pobjedu, Mugoša je rekao da se rezultati moraju sačekati.

“Rezultati su konačni kada se prebroji svaki glasački listić. Očekujem da kandidati pokažu veći stepen demokratske kulture“, kazao je Mugoša.

I Kovačević je pozvala kandidate da se uzdrže od proglašavanja pobjede i sačekaju rezultate.

“Rezultat može da bude i blizu, konačne rezultate utvrđuje DIK i treba da se prebroji svaki glas”, poručila je ona.

Mugoša je podsjetio da se biračka mjesta otvaraju u 7 časova a zatvaraju u 20, i da se može glasati sa ličnom kartom i pasošem.

“Glasači mogu glasati i sa ličnim koje su istekle jer sistem za elektronsku identifikaciju prepoznaje birača“, kazao je Mugoša.

Komentarišući to što se građanima mijenja mjesto na kojem glasaju, Kovačević je rekla da je to nešto što je dosta građana prijavilo CDT-u i ukazala da sajt biraci.me, na kojem se provjerava gdje građani glasaju, češće ne radi nego što radi.

“Nadamo se da će raditi tokom izbornog dana. Ne znamo zašto se to dešava ali znamo da se to dešava, ne dešava se prvi put, imali smo situacije da su nam građani javili da su im promijenjena izborna mjesta a da nije nastupio nikakav razlog da bi oni imali svijest da im je promijeneno biračko mjesto, jer nisu mijenjali adrese. Tražili smo od MUP-a da objasni zašto se to dešava – nismo dobili odgovor, dobili smo izgovor i opravdanje ko je za šta nadležan. MUP je dužan da dostavi obavještenja svima ko gdje glasa i nisu svi dobili ta obavještenja“, kazala je Kovačević.

Kovačević je podsjetila da u Krivičnom zakoniku postoji niz krivičnih djela kojima se štiti biračko pravo i građani mogu da podnesu prijavu tužilaštva ukoliko neko ugrožava to njihovo pravo.

“Građani treba da prijave bilo kakve pritiske, ucjene, prijetnje, nuđenje novca, sprečavanje nekoga da glasa“, rekla je ona i dodala da se građani mogu obratiti CDT-u koji će prijave proslijediti nadležnima.

Upitan da li crnogorski državljani mogu glasati u crnogorskim ambasadama u inostranstvu, Mugoša je rekao da to nije moguće.

“Naš izborni sistem predviđa isključivo u zemlji, ne može se glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i van Crne Gore“, kazao je predsjednik DIK-a.

Odgovarajući na pitanje kako se građani mogu prijaviti za glasanje putem pisma, Mugoša je objasnio da je DIK na sajtu objavio obrazac za glasanje putem pisma.

“Lica koje žele tako da glasaju zbog invalidnosti i drugih zdravstvenih razloga mogu podnijeti zahtjev preko lica koje ovlaste. Onda to lice donosi zahtjev biračkom odboru do 13 sati i birački odbor donosi odluku da li je zahtjev opravdan i nakon 13 časova upućuje se tim od četiri povjerenika koji odlaze kod tih lica da glasaju“, rekao je Mugoša.

Dodao je da je Ministarstvo zdravlja omogućilo da lica koja su u zdravstvenim ustanovama mogu da glasaju i da su obezbjeđeni brzi testovi na COVID-19 za povjerenike koji će ići u zdravstvene institucije.

Kovačević je podsjetila i da niko od prisutnih na biračkim mjestima ne smije voditi nikakvu evidencuju o identitetu birača.

“Ako se to dogodi pozivamo građane da nam prijave. Znamo da se dešavalo se da članovi biračkih odbora glasno izgovaraju imena a partijski članovi zapisuju ko je glasao“, dodala je Kovačević.

Upitana da li se može desiti da se namjerno poništva glasanje na nekim biračkim mjestima i da se ponište izbori, Kovačević je kazala da se dešava da se poništava glasanje na nekim mjestima.

“U slučaju poništavanja glasanje se ponavlja u roku od sedam dana, a tempo toga je prilično definisan kroz rokove koje imaju OIK, DIK i Ustavni sud. Ukoliko US bude tretirao ovaj proces kako je počeo, da se bavi drugim stvarima to bi bilo problematično, izbori treba da im budu prioritet, Ustavni sud nema potpun broj članova i može biti problema sa donošenjem odluka“, rekla je Kovačević.

Mugoša je rekao da svi izborni organi imaju svoju ulogu.

“Od OIK, DIK i Ustavnog suda će zavisti rokovi za održavanje drugog kruga, on treba da se održi nakon 14 dana, ali ja ću podsjetiti da nakon što se završe prigovori i žalbe i nakon što su donešene odluke DIK čeka pravi logističko-tehnički poduhvat ponovnog štampanja materijala, to iziskuje svoje vrijeme. Zakon je štur, tako da će DIK stvarati praksu jer nismo imali drugi krug od 2006. i obnavljanja nezavisnosti i moramo biti jako pažljivi i ažurni“, istakao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje zbog čega preminulima stižu pozivi za glasanje, Kovačević je objasnila do toga dolazi zbog adminstrativnih grešaka.

“Čovjek je faktički mrtav ali je pravno živ jer neko nije reagovao gdje je trebao, zdravstvena ustanova ili ko već nije prijavio smrt. Ako je prijavljeno MUP-u, a nije se reagovalo, MUP mora sprovesti proceduru i pozvati građanina za više podataka“ kazala je Kovačević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com