Naplata prolaska kroz Sozinu da se ukine ili snizi

I dok ćemo za 40 km autoputa plaćati 3 i po eura, za 4 km kroz tunel Sozina se plaća dva i po eura. To je prema računici ekonomista nerealno, a naročito ako se uzme u obzir da je tunel davno otplaćen. I vozači očekuju da se naplata prolaska kroz tunel ukine ili smanji, piše RTCG.

Da je došlo vrijeme da se naplata prolaska kroz tunel Sozina ili ukinu ili snizi očekuje većina vozača.

“Kad je smisao okončan, kad je kredit otplaćen, sad to liči na porez koji svaki vozač plaća”, kazao je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“To što se plaća 2,5 eura za 4 km, ne plaća se za 4, već za dio puta od skretanja do dijela puta van tunela”, kazao je Miloš Vujanić.

Ukupno, to je 12 km. Računica je jasna, za pređeni km puta od i ka Sozini vozači plaćaju 20 centi, dok ćemo za km auto puta, prema najavljenoj putarini plaćati 8 centi. Trenutno stanje, smatra Drecun nije održivo.

“Tu ima smisla i vidite da odnos 2, 5 e za par kilometara i 3,5 za 40 km najtežeg puta u Evropi, da bude razlika od 1 eura, dakle 70 60 posto je nerealna”, poručio je Drecun.

I dok Drecun smatra da je ekonomski neopravdano nastaviti sa naplatom pune cijene putarine, Vujanić tvrdi da takva praksa nije poznata.

“Ovo treba za auto put triplirati da bi imalo nekog smisla i sklada sa cijenom prolaska sa Sozinom, ili smanjiti cijenu prolaska kroz Sozinu na 50 centi sto bi bilo optimalno i održivo za tunel”, ističe Drecun.

“Nisam našao u svijetu u praksi da se tunel proglasi da je isplaćen i smanji se cijena”, kazao je Vujanić.

Taj novac smatra Drecun nije korišćen za sanaciju puta, jer kaže svjedočimo njegovom lošem održavanju. Sva dosadašnja obećanja o ukidanju naplate kroz Sozinu ili umanjenju iznosa putarine, nisu ispunjena. Hoćemo li svjedočiti nekim novim datim riječima, vrijeme će pokazati.

loading...

3 komentara

  1. Putarina od 2.5 eur je potpuni realna ako se uzme u obzir da se ne prelazi preko brda. To sto je tunel otplacen ne znaci da je struja za njega dzabe i da ga ne treba odrzavati. Problem se pojavljuje ljudima koji svakodnevno prolaze i za njih treba napraviti ponudu mjesecne karte u vidu taga . A taj strucnjak sto je izracunao da ne treba placati putarinu jer se tunel otplatio treba da nam svima objasni zasto bi se za neku drugu investiciju uzimao kredit po ko zna kakvim uslovima umjesto da se sredstva akumuliraju iz postojece infrastrukture.

  2. Svaki drzavljan plati putarinu uz registraciju a to sto naplacuju tunel po visokim cijenama je ziva pljacka koliko ima skupih tunela po stranim drzavama svajcarska…..pa je avto put ca citavu godinu 40 evra…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com