NAŽALOST, BOJLER NIJE JEDINI: Ovi kućni aparati mogu da vas ubiju!

Tragedije koje se dešavaju u kući, a čiji je uzročnik neki od kućnih aparata, sve su češće.

Tragični slučajevi pogibije u kupatilima, koji su dospjeli u javnost, zabrinuli su gradjane.

Ispravnost bojlera i instalacija je stvar koju svaki domaćin treba s vremena na vrijeme na provjerava , ali nažalost, nije bojler jedini od koga u rođenom domu možemo da stradamo.

Osim bojlera, opasnost vreba i iz mobilnih i bežičnih telefona, kompjutera, muzilčkih linija, televizora, mikrotalasne i fena.

Kada je riječ o električnim aparatima, jedini efikasan način zaštite je da ih isključimo iz struje. Ovo se prije svega odnosi na mobilne telefone, kompjutere, wi-fi uređaje i televizore.

Kada izlazite iz kuće, bilo bi dobro da bojler isključujete. Jer, bolje je i da po povratku malo pričekate da se voda ugrije, nego da, ne daj bože, dođe do eksplozije i sve ode dođavola.

Svakako treba imati na umu i da ispravan i pravilno održavan bojler nikada neće eksplodirati jer u sebi sadrži tri vrste zaštite. Tek ako, sve tri zakažu, može doći do eksplozije koja može da bude i smrtonosna po ukućane.

Ukoliko vaš bojler proizvodi čudne zvuke, poput zujanja, šištanja, to bi mogao da bude znak da nešto nije u redu. U tom slučaju, najbolje je da ga isključite i pozovete majstora. Tokom kupanja, svakako ga isključujte, ma koliko vjerovali u njegovu ispravnost.

Kad je riječ o mikrotalasnim rernama, ne preporučuje se da budete u njihovoj neposrednoj blizini dok je uključena, jer je elektromagnetno polje, koje se oko nje stvara, nekoliko miliona puta jače od našeg prirodnog elektromagnetnog polja. Moderne mikrotalasne pružaju veću sigurnost, ali ipak treba biti na oprezu. Ukoliko vam je nešto sumnjivo, isključite je!

Što se fena tiče tu je situacija nešto jasnija, jer, sve što treba da znate je da ga držite podalje od vode. Struja u kombinaciji sa vodom može da dovede do trenutne smrti zbog zastoja rada srca ili oštećenja na mozgu. Mada, ukoliko vremenom primijetite, tj. tokom sušenja kose osjetite miris paljevine, predlažemo vam da fen ipak zamijenite novim uređajem.

Tokom jake zime, često pribegjavamo dogrijavanju pa uključujemo grijalicu. Nju ni u ludilu ne smijete da prekrivate, a opasno je i ako zaspite dok je grijalica uključena u struju. Dakle, najbezbjednije je da prije nego što utonete u san, isključite grijalicu iz struje, ma koliko vam u sobi bilo hladno. Kvarcne grijalice su možda i najopasnije.

Punjači za mobilni telefon su postali sastavni dio naše svakodnevnice. U kući ih vjerovatno imate po nekoliko jer uvijek neki pretekne od prethodnog mobilnog aparata. Dok se mobilni puni preko punjača, ne bi trebalo da telefonirate, a po završetku punjenja, punjač obavezno izvadite iz struje jer bi moglo da se desi da eksplodira!

Ako ste jedan od onih koji se uvijek s vrata vraćaju kako bi provjerili da li su iskljućili sve ringle na šporetu, neka vam to postane praksa i sa ostalim aparatima poput televizora, muzičkih linija (ako ih neko još uvijek koristi), kompjutera…Jer, svi su oni stopostotno bezbjedni, samo dok nisu uključeni u struju.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com