Neđeljko Rudović v.d generalnog direktora Direktorata za medije

Vlada je danas na predog ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamare Srzentić, nakon sprovedenog procesa selekcije i intervjua po osnovu Javnog poziva za vršioce dužnosti koji je raspisalo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za medije odredila Neđeljka Rudovića.

Rudović se, nakon sprovedenih intervjua, pokazao kao najbolji kandidat, koji bi mogao da preuzme upravljanje Direktoratom za medije u narednoj fazi i najbrže i najefikasnije odgovori na izazove u predstojećem periodu koji se odnose na medijsku oblast u cjelini, te na jasan i precizan način mapira procese i mjere za unapređenje ove oblasti.

Pored velikog radnog iskustva u oblasti pisanih i elektronskih medija, kao dopisnik, novinar, glavni i odgovorni urednik respektabilnih medijskih kuća, ono što ga je izdvojilo u odnosu na druge kandidate koji su, takođe, imali respektabilno radno iskustvo u oblasti medija, odnosno novinarstva, filma, televizijske produkcije, je njegovo četvorogodišnje iskustvo poslanika kao člana Odbora za evropske integracije i člana Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u okviru kojih odbora su usaglašavani, ne samo propisi iz oblasti medija nego i propisi iz oblasti javne uprave, a čiji je predlagač upravo Ministarstvo, što će doprinijeti osnaženju tima Ministarstva u cjelini.

Takođe, Rudović je pravnik koji je rukovodio sa timom od 120 ljudi, pa pored poznavanja stanja u oblasti medija, posjeduje stručna znanja u oblasti strateško normativnih poslova i primjene propisa i organizacione i liderske vještine s obzirom na njegovo rukovodeće radno iskustvo.

Funkcija vršioca dužnosti je privremenog karaktera, pa je prepoznato je da će za vrijeme vršenja dužnosti moći da mapira procese od strateškog značaja u oblasti medija, što je od značaja za ostvarenje strateških ciljeva ove Vlade i predlaganja mjera za unapređenje.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je 17. juna objavilo Javni poziv za izbor vršioca dužnosti u Direktoratu za medije. Na javni poziv se prijavilo 18 kandidata i kandidatkinja. Nakon analiziranja pristiglih prijava, izabrano je osam kandidata/kandidatkinja na osnovu navedenih kriterijuma. Kandidatkinje i kandidati su ocijenjeni po kriterijumima iz javnog poziva.

Proces selekcije tekao je u dvije faze koje su uključivale: analizu pristiglih prijava i radnih biografija, kao i intervju. Analiza pristiglih prijava i radnih biografija je obuhvatala ispitivanje ključnih informacija, radnog iskustva, vještina i obrazovanja prijavljenih kandidata u odnosu na postavljene kriterijume u Javnom pozivu, dok je intervju podrazumijevao razgovore sa kandidatima u cilju procjene njihovih funkcionalnih i liderskih vještina. Intervjue je obavila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, mr Tamara Srzentić, v.d direktorica Uprave za kadrove, mr Jovana Nišavić.

Podsjećamo da je Ministarstvo u prethodnom periodu otvorilo Kontinuirani dijalog sa medijskom zajednicom tokom kojeg se ministarka Srzentić sastala sa 70 predstavnika medija, a kao rezulatat tih razgovora kreirana je Banka potreba medijske zajednice u Crnoj Gori. Takođe, započeta je izrada prve Medijske strategije u Crnoj Gori i reforma medijskih zakona. Aktivnosti na izradi Medijske strategije su u toku, čime će se, kroz transparentan i inkluzivan proces, u saradnji s medijskom zajednicom, civilnim sektorom, državnim organima i svim zainteresovanim subjektima definisati pravci razvoja sveukupnog unapeđenja medijske oblasti.

Vlada je, na predlog ovog Ministarstva, donijela odluku za pružanje finansijske podrške u iznosu od 150 000 eura medijima kroz realizaciju Konkursa za dodjelu budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa i epidemiološkim mjerama. Takođe, započete su aktivnosti na izradi Pravilnika za Fond za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnost medija čije osnivanje se očekuje u novembru.

Očekivanje ministarke Srzentić je da će Rudović u narednih šest mjeseci, koliko traje mandat vršioca dužnosti, nastaviti započete aktivnosti kroz jačanje već uspostavljene saradnje sa medijskom zajednicom, Evropskom komisijom i međunarodnim partnerima, nevladinim organizacijama i dr.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com