Nema više samoizolacije: Iz Crne Gore u Sloveniju uz potvrdu o vakcinaciji

Slovenija više ne traži desetodnevnu samoizolaciju za ulazak državljana Crne Gore u tu zemlju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Naša država je 19. juna svrstana na narandžastu listu na kojoj su zemlje u kojima nije visok nivo obolijevanja i čijim se državljanima dozvoljava prelazak slovenačke granice uz potvrdu o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od prijema vakcine (jedne ili dvije doze) protekao odgovarajući broj dana, kako slijedi:

– od druge doza Biontech I Pfizer Comirnaty najmanje sedam dana;

– od prve doze AstraZeneca Vaxzevria (COVID-19) najmanje 21 dan;

– od druge doze Sputnik V proteklo najmanje 14 dana;

– od druge doze Sinovac Biotech CoronaVac najmanje 14 dana ili druge doze Sinopharm-a najmanje 14 dana;

– od doze COVID-19 Janssen Johnson i Johnson / Janssen-Cilag najmanje 14 dana;

– od prve doze Covishield-a od strane Instituta za serum India / AstraZeneca najmanje 21 dan;

– od druge doze COVID-19 Moderne najmanje 14 dana.

Podsjećaju, Slovenija priznaje samo negativan PCR, brzi antigenski test (HAG) ili potvrdu o antitijelima samo ukoliko su izdati u zemljama članicama Evropska unije i Šengen zone, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Izraela, Rusije, Turske i Srbije. Novina je i da PCR urađen u nekoj od navedenih zemalja, ne smije biti stariji od 72h (ranije bilo 48h), dok brzi antigenski test ne smije biti stariji od 48h.

Ove mjere važiće do 27. juna.

U dijelu izuzetaka koji omogućavaju nesmetan ulazak bez dodatnih potvrda nije bilo izmjena. To su i dalje:

• djeca do 15 godina, ako putuju u organizovanoj grupi u pratnji staratelja, učitelja ili (ranija mjera) prelaze granicu zajedno sa članom uže porodice kojem nije određen karantin;

• osobe u tranzitu kroz R. Sloveniju i napuštaju zemlju u roku od 12 sati; nosioci diplomatskih pasoša; osobe upućene u ili iz međunarodnog transportnog sektora, uz adekvatan dokaz; lica koja obavljaju prevoz robe ili osoba iz ili u R. Sloveniju u komercijalnom prometu i za teretni i putnički prevoz u tranzitu, te napuštaju R. Sloveniju u roku od osam sati; predstavnici stranih bezbjednosnih institucija, pravosudnih ili policijskih organa koji obavljaju službeni zadatak i napuštaju R. Sloveniju što je prije moguće nakon izvršenog zadatka; pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstvene zaštite, vatrogasne jedinice, uz izlazak iz zemlje najkasnije u roku od 48h; lica koja prelaze granicu iz hitnih razloga povezanih sa otklanjanjem neposredne opasnosti po zdravlje, život, imovinu ili iz poslovnih razloga i napuštaju Sloveniju u roku od 12 sati.

loading...

2 komentara

  1. Hvala bogu sto se gradjani sve vise prijavljuju za vakcinaciju da bi stekli kolektivni imunitet, koji odavno prizeljkujemo, da se sve dovede u red kako treba i da pocnemo normalno da zivimo i radimo. Ali i dalje da budemo odgovorni prema sebi i drugima da jacamo imunitet i cuvamo nase zdravlje koristeci nemacke gljive agaricus gljive i ganodermu lucidum. koje nas stite i brane od raznih bakterija i virusa. Da bi nirnalno ziveli i radili da se jednom opustimo, kada sve ovo prodje da se vise ne povrati.

  2. Aw, it was a very nice post. In concept I would like to invest writing such as this moreover – taking time and actual effort to make a good article… but exactly what do I say… I procrastinate alot and no indicates manage to get something done.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com