NJEMAČKI SUD PRELOMIO: Od 2023. više nema “dame i gospodo” jer to diskriminirše rodno neutralne osobe

Viši zemaljski sud u Frankfurtu obvezuje Njemačku željeznicu (Deutsche Bahn) da osigura da se kupcima obraća na rodno neutralan način pri online rezervaciji karata od januara 2023. godine.

Na to se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško, javlja Fenix Magazin.de, prenosi Index.hr.

Sud je presudio da će se željeznička kompanija od 1. januar 2023. morati suzdržati od “diskriminacije tužitelja nebinarnog pola zahtijevajući da se pri korištenju ponuda kompanije oslovljava s gospodine ili gospođo”.

Konkretan slučaj se odnosio na rezervaciju karte preko Deutsche Bahna od Berlina do Braunschweiga putem interneta. I prilikom registracije i prilikom kupovine, bio je izbor samo “gospodin” ili “gospođa.” Bez tog odabira kupovina karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog pola oslovljena sa “gospodine” je naknadno podnijela pritužbu zbog diskriminacije. Prema odluci suda individualna komunikacija s tužiteljem mora se odmah promijeniti. Viši zemaljski sud tužitelju je dosudio i odštetu od 1.000 eura.

Sud je obrazložio da je zbog povrede zabrane diskriminacije tužitelj pretrpio nematerijalnu štetu. Osoba “pripisivanje muškosti” od strane optuženika doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa. Budući da sisitem online rezervacija nije namijenjen samo podnositelju žalbe, željeznice ga sada moraju promijeniti, objasnila je portparolka Višeg zemaljskog suda (OLG).

Budući da je potrebna tehnička prenamjena, Deutsche Bahnu je dat rok do kraja godine. Presuda Višeg zemaljskog suda nije pobijana. Upravnica Kaancelarije za sprovođenje jednakog postupanja Vera Egenberger komentisala je presudu OLG-a:

„Činjenica da sud sada priznaje odštetu je logična i nadamo se da će DB neće čekati kraj 2023. da uredi svoju web stranicu, ali od Suda se sada to zahtijeva najkasnije do 1. januara 2023., inače postoji opasnost od visoke novčane kazne.”

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com