Nova imena iz svijeta nauke na CSA konferenciji - Volim Podgoricu

Nova imena iz svijeta nauke na CSA konferenciji

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, sa tradicijom od 2003. godine, svake godine privuče novi broj naučnika koji se priključuju listi naučnika koji dolaze iz cijelog svijeta. Ove godine, po prvi put na ovoj konferenciji, u Budvi, bila je prof. dr Irena Valantine sa Univerziteta sporta u Litvaniji.

“Ovo je prvi put da sam u Crnoj Gori, mada poznajem balkanske zemlje vrlo dobro zbog naučnih veza i saradnje”, kazala je profesorica Valantine. Zbog velike organizacije i zanimljivih naučnika, ovu konferenciju vidi kao odličnu priliku za izgradnju novih naučnih veza.

Ona je jedno od naučnih imena koje se pojavilo na vodećem naučnom skupu u regionu, održanom u Budvi, pored 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, sa četiri kontinenta. Konferenciju je organizovala Crnogorska sportska akademija (CSA) u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, tj. sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Profesorica Valentine kaže da je Univerzitet sa kojeg ona dolazi jedini koji se bavi naučnim istraživanjima u oblasti sporta u Litvaniji, kao i da je studij fizičkog vaspitanja toliko popularan da ima previše nastavnika za fizičko vaspitanje, među kojima su mnogi još uvijek u sportu.

“Studije za sportskog trenera spadaju u top 10 studija u cijeloj Litvaniji i zauzimaju, svake godine, četvrto ili peto mjesto po zainteresovanosti, Naš Univerzitet svake godine ima 500 studenata koji upisuju fizičko vaspitanje, sportski menadžment ili sportsku fizioterapiju. To je normalan broj”, navodi Valentine.

U vremenu novog modernog doba, kada se većina djece igra za računarima, Litvanija se suočava sa izazovima većeg uključivanja djece u sportske aktivnosti.

“Realizujemo puno projekata u kojima pokušavamo uključiti djecu u sportske ili bilo kakve fizičke aktivnosti. Ne samo tokom slobodnog vremena, već i na profesionalnim nivoima sporta. U tome imamo značajnu podršku Evropske unije. Univerzitet radi i na razvoju odnosa sa privredom, sa sportskim federacijama i organizacijama, kroz povezivanje i volontiranje studenata ”, navodi Valentine.

Na Litvanskom sportskom univerzitetu profesorica Valentine je zadužena za oblasti menadžmenta, ekonomiju i turizam, ali i za sportsko liderstvo, nove inovacije sportskog menadžmenta.

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com