NOVO POMODARSTVO MEĐU RODITELJIMA! Bebe od 3 mjeseca upisuju na KURS ENGLESKOG, kad čujete cijenu tek ćete se šokirati

Moderni roditelji bukvalno su odlijepili za privatnim školicama engleskog jezika u koje masovno upisuju svoje bebe stare od tri do 22 mjeseca!

Iako mnogi mališani još nisu progovorili, a jedva i da nešto guču, roditelji izdvajaju pravo malo bogatstvo kako bi bili u trendu, budući da upis i članirana za jedan mjesec koštaju i do 150 eura.

Ovaj trend je, za sada, zastupljen u prestonici Srbije, Beogradu, jer, očigledno, postoje oni koji su spremni da plate za bilo šta što je “u modi”. Međutim, znamo da se trendovi u regionu veoma brzo šire, pa je pitanje vremena kada će se neko u Crnoj Gori dosjetiti da roditeljima beba, koje tek guču, uzme novac za – časove engleskog!

Dok stručnjaci smatraju da je to pretjerivanje, pomodarstvo, ali i bacanje para, u školicama jezika ističu da su im grupe uglavnom popunjene, naročito one za uzrast od šest mjeseci, za kojima vlada prava pomama. Napominju da je upis obavljen u maju i junu, ali da će vjerovatno napraviti dodatne grupe jer vlada veliko interesovanje. Mada mnogi stručnjaci smatraju da učenje jezika u tako ranom uzrastu ne daje efekta, predavači u školama ipak tvrde da je učenje stranog jezika u tom uzrastu idealno.

– Dva puta nedjeljno djeca imaju čas od 45 minuta, a grupice su od četiri do osmoro djece. Cijena upisa je oko 100 eura, i to se plaća jednom godišnje. Pored toga mjesečno se plaća između 50 i 70 eura u zavisnosti od uzrasta. Na času je prisutan i jedan od roditelja i kroz igru i razne aktivnosti djeca nesvjesno upijaju i savladavaju engleski jezik – rečeno je u jednoj školi novinaru Kurira.

FOTO: SHUTTERSTOCK
Razlozi zbog kojih roditelji upisuju djecu su, kako kažu, različiti, neko želi da mu dijete govori engleski, pojedini iz dosade, a neki sa željom da dijete ima društvo. U drugoj školi kažu da je cijena 50 evra mjesečno, kao i da bebe od šest mjeseci na čas dolaze jednom nedjeljno na dva sata.

– Mi radimo s njima, prvo malo razvijamo motoriku i onda ga polako uvodimo u muziku. Pravimo mu taj lajfstajl da bi upijao engleski. Dijete od šest mjeseci prisustvuje muzičkom času veće djece, poenta je u tim pjesmicama da oni imaju svoje pokrete – navode u školi.

Psiholog Aleksandra Janković misli da je problematično i prerano da tako mala djeca idu na strani jezik, te da je za početak bitno da progovore na maternjem.

– Ovo je rezultat potrebe da se bude in, želja za nekim socijalnim prestižom. Jesam za to da djeca uče, ali nikako da to postane pitanje ogromne roditeljske ambicije bez praćenja dječjih potreba – kaže Jankovićeva.

Ona upozorava da bi učenje stranog jezika u tako ranom uzrastu moglo proizvesti probleme s razvojem govora, pa bi djeca morala da dobiju pomoć logopeda.

– Svako pretjerivanje ovog tipa otvara pitanje šta je s roditeljima, kao da se djeci ne dozvoljava da budu djeca! – zaključuje ona.

Brojke

  • 50 evra minimum mjesečno košta engleski za bebe
  • Oko 100 eura košta upis u nekim školicama
  • 2 puta nedjeljno bebe idu na čas engleskog

Dr Vesna Tomić: Bacanje para

Socijalni psiholog dr Vesna Tomić smatra da ovo nije pomama, već gubitak pameti ukoliko se tako mala djeca upisuju na kurseve stranih jezika:

– Period od 11 godina se smatra optimalnim uzrastom za djecu da uče strani jezik. Naravno da se može početi nekoliko godina ranije, ali za ovo nemam riječi. Ukoliko roditelji imaju novca za bacanje, to i nije loš način da se bace novci na učenje, odnosno školovanje. Bolje da bace novac na to, nego na skupe igračke od kojih nema nikakve vajde. To je pomodarstvo i jadan narod koji nema pojma ni sa čim, nego prima gotove modele koji se nameću spolja.

Kako škole navlače roditelje
– dvojezične bebe su pametnije
– izlaganje djeteta drugom jeziku od rođenja najbolji je način za povećanje kapaciteta intelektualnog razvoja
– dvojezična djeca imaju bolje rezultate od jednojezičnih vršnjaka u istim izazovima
– lakše se usvaja jezik u tom uzrastu
– poboljšavaju se ukupne jezičke sposobnosti

 

VP/Kurir.rs/Mina Branković

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button