“Opšte zabrane neće spriječiti širenje omikron soja”

Opšte zabrane putovanja neće spriječiti širenje novog soja koronavirusa omikron, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija i preporučila starijima od 60 godina da odgode putovanja.

SZO je navela da je do 28. novembra 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja da bi se odgodilo unošenje novog soja virusa. Ali je upozorila da se time neće spriječiti njegovo širenje u svijetu, a mjere će imati teške posljedice na živote ljudi i na njihova sredstva za život.

Pored toga mjere mogu da imaju negativan efekt na svjetsko zdravlje tokom pandemije time što će odvraćati zemlje od javljanja i dijeljenja epidemioloških podataka do kojih dolaze.

U preporukama stanovništvu SZO je pozvalo osobe koje “nijesu dobrog zdravlja ili koje su pod rizikom od ozbiljnog oblika bolesti ili smrtnog ishoda, odnosno osobe starije od 60 godina i one sa komobirditetima kao što su srčana oboljenja, kancer i diajbetes da odgode svoja putovanja”.

Ta agencija UN poziva sve putnike da budu na oprezu, da se vakcinišu i slijede propise javnog zdravlja bez obzira da li su vakcinisani ili ne, odnosno da nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu i izbjegavaju prepune i loše ozračene prostore.

U nedjelju je regionalna kancelarija SZO u Africi apelovala da granice ostanu otvorene, a prije toga je Južna Afrika zatražila hitno ukidanje restrikcija putovanja usmjerenih na tu zemlju poslije prijavljivanja novog soja omikron.

SZO je u svom tehničkom dokumentu danas pozvala zemlje da zauzmu pristup zasnovan na procjeni rizika kada donose mjere, kao što je testiranje putnika i karantin.

“Sve mjere treba da budu srazmjerne riziku, ograničene u vremenu i treba da se primjenjuju poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i osnovne slobode”, navela je SZO.

(Beta)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com