Otvoren 15. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, petnaesti po redu, otvoren je večeras u garaži tržnog centra “Delta”.

Ovogodišnji sajam knjiga, koji je organizovan nakon jednogodišnje pause, trajaće do 4. oktobra.

Sajam je organizovan u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, a posjetiocima će se predstaviti i srednje i osnovne škole.

Koordinatorka sajma Jelena Krsmanović kazala je agenciji Mediabiro da je sajam specifičan jer donosi dobru atmosferu u vremenu u kojem se trenutno živi.

“Imaćemo potpuno drugačiji pogled na knjigu, na pisanje, zato što smo svi svjedoci koliko nam je ona bila prijatelj u prethodnoj godini”, rekla je Krsmanović.

Prema njenim riječima, na sajmu će biti brojni gosti, izdavači i bogata program, tako da će sve to skupa biti “osvježavajuće i prijatno za posjetioce”.

Kada je u pitanju organizacija sajma, Krsmanović ističe da, pošto je u pitanju veliki događaj, ne može se tretirati ni kao nešto što je bilo lako, a ni teško organizovati.

“Ovogodišnja organizacije je zbog specifičnosti situacije bila malo zahtjevnija, pa smo morali u skladu sa svim mjerama i dešavnjima iz dana u dan da se prilagođavamo”, kazala je Krsmanović.

Ona je poručila posjetiocoma sajma da će sajam ponuditi sve ono što se od njega očekuje, a to je da bude bogat i prijatan.

V.d. direktora Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta,  Safet Kalač je, na otvaranja sajma, rekao da mu se posebno dopao slagon sajma koji glasi „Otvori novu stranu“.

„Svi bi smo htjeli da okrenemo neku novu, bolju i ljepšu stranu“, rekao je Kalač.

On je napomenuo da se sajam zbog epidemiološke situacije organizuje u manjem obimu od onoga koji zaslužuje.

Kalač je kazao da će na ovogodišnjem sajmu gostovati pisci iz Crne Gore i regiona,a u posebnom sajmskom prostoru svoje aktivnosti će predstaviti neke crnogorske osnovne i srednje škole.

„Promocija obrazovanja u ovom vremenu je i te kako potrebna, jer je obrazovanje najmoćnije oružje da se promijeni svijet“, poručio je Kalač.

Pjesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dejla za djecu Dejan Aleksić, koji je otvori sajam, kazao je agenciji Mediabiro, da je sajam jedno od rijetkih mjesta gdje se nekoliko dana srijeću i čitaoci , izdavači i autori.

„To je prilika da sagledamo kakve su novine u književnim tokovima i trendovima. Ovaj sajam je prilika koja vraća uvjerenje da će normalnog života ipak biti, makar za čitaoce“, poručio je Aleksić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com