PAPOVIĆ: Razministar Leposavić izmišlja, DPS kritikuje političko a ne vjersko djelovanje SPC - Volim Podgoricu

PAPOVIĆ: Razministar Leposavić izmišlja, DPS kritikuje političko a ne vjersko djelovanje SPC

Razriješeni ministar (razministar) Leposavić izmišlja da DPS progoni SPC. DPS nije ugrožavao niti ugrožava vjerska prava i slobode ni jedne vjerske zajednice. DPS argumentovano kritikuje političko, a ne vjersko djelovanje SPC, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović.

SPC u Crnoj Gori je na prethodnim parlamentarnim izborima, prema njegovim riječima,  “bila koordinator tri opozicione liste”.

“Pri tome je koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ za nosioca liste nametnula Zdravka Krivokapića koji je potom, na predlog mitropolita Amfilohija, postao predsjednik Vlade. SPC se direktno umiješala u: izbore, konstituisanje novog saziva Skupštine i izbor Vlade. U sklopu političkog djelovanja SPC je bila i glavni promoter litijaškog (velikosrpskog) nacionalizma. Na toj ideološkoj osnovi su realizovane brojne čistke i progoni u državnom sektoru”, ocijenio je poslanik DPS.

Zato je, navodi on, uz pomoć “antidržavne” Vlade Zdravka Krivokapića, “organizovan direktan napad SPC na Cetinje 4. i 5. septembra 2021. godine”.

“DPS se uvijek suprotstavljao i nastaviće da se suprotstavlja takvoj politici SPC. Kad god SPC izađe na politički teren sa ovakvim i sličnim idejama, od DPS-a će dobiti adekvatan politički odgovor. Tada se SPC ne može sakriti iza vjere. S druge strane, DPS je uvijek poštovao i poštovaće vjerska prava i slobode SPC i njenih vjernika”, dodao je Papović.

Kako je naveo, razministar Leposavić, tokom čijeg mandata je Ministarstvo pravde “pretvoreno u sekretarijat za crkveno zakonodavstvo”, kaže da je misija SPC „pomirenje na istini“.

“Barem od 30. avgusta 2020. godine svako je mogao da se uvjeri o kakvom „pomirenju“ i o kakvoj „istini“ se radi. To „pomirenje“ je, u stvari, pokušaj da se crnogorski građani pomire s klerikalnom despotijom, da se pomire s nestankom građanske i sekularne države, da se pomire s ideologijom koja je od 1918. godine Crnoj Gori nanijela ogromno zlo, da se pomire s ideologijom čijim realizatorima je Haški tribunal izrekao više pravosnažnih presuda za genocid i druge najteže zločine protiv čovječnosti”, istakao je Papović.

Protiv takvih „pomirenja“, kaže poslanik, “borićemo se dok ima članova i simpatizera DPS-a”.

“Razministar Leposavić ne zna ni istoriju Crne Gore.  Ne zna da je Crna Gora postojala prije dinastije Petrović. Ne zna da dinastija Petrović nije samo vladičanska, već da je imala i svjetovne vladare. Mitropoliti iz dinastije Petrović-Njegoš su istovremeno bili vladari Crne Gore i poglavari autokefalne Cetinjske mitropolije, odnosno Crnogorske crkve”, pojasnio je poslanik.

Pripadnici dinastije Petrović-Njegoš su predvodili borbu za, navodi Papović, “slobodnu, civilizovanu i nezavisnu Crnu Goru”.

“Imali su mudrost i snagu da sami razdvoje duhovnu od svjetovne vlasti kada je to postao uslov za napredak Crne Gore. Leposavić i njegovi mentori su pokušali da poslije 170 godina Crnoj Gori nametnu stranu teokratiju, uprkos državnom nasljeđu dinastije Petrović-Njegoš”, dodao je Papović.

Zato Leposavić i SPC, jasan je funkcioner DPS, nijesu baštinici nego “protivnici državnog nasljeđa dinastije Petrović-Njegoš”.

“To je razumljivo ako se zna da je Leposavić simpatizer političkih partija koje slave Podgoričku skupštinu koja je detronizovala i protjerala dinastiju Petrović-Njegoš iz Crne Gore, a Crnu Goru pripojila Srbiji. Leposavić i slični afirmišu dinastiju Petrović-Njegoš tako što slave dan kada je ona protjerana iz Crne Gore. Isto tako tvrde da štite državne interese, a slave dan kada je ukinuta država Crna Gora. To su „istine“ o kojima Leposavić ekspertski zbori”, zaključio je Papović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com