Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Moskve

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu biće podignut u centru Moskve, saznaje “Sputnjik”. Spomenik će biti postavljen na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, nedaleko od Kremlja.

Očekuje se da će spomen obeležje 44. poglavaru Srpske pravoslavne crkve biti otkriveno do kraja ove godine, navodi Sputnjik.

Potom će, kraj njega, biti podignut i spomenik patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Aleksiju Drugom, s obzirom na to da je Podvorje srpske patrijaršije u Moskvi, koje je postalo svojevrstan simbol duhovnog bratstva srpske i ruske Crkve i naša dva naroda, otvoreno u njihovo vrijeme, 2002. godine, navodi Sputnjik.

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izrađeni na inicijativu doktora teologije, vladike Antonija Pantelića, poslednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dvije decenije rukovodi Podvorjem Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Prema riječima episkopa moravičkog Antonija, u toku je izrada spomenika patrijarhu Pavlu i to će biti djelo jednog ruskog vajara. Dio spomenika se pravi u Rusiji, a dio u Ukrajini, pa ukoliko epidemijska situacija to dozvoli, spomenik će biti otkriven do kraja godine.

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu već su obezbeđena, a takođe dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti.

Vladika Antonije ističe za Sputnjik da će nakon postavljanja spomenika patrijarhu Pavlu uslediti i druga faza – izrada spomenika Aleksiju Drugom.

Prema zamisli, dva patrijarha će stajati jedan naspram drugog, gledaće u Crkvu Svetih Petra i Pavla, ali će simbolično i blago biti okrenuti i jedan prema drugom.

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine do smrti, novembra 2009, bio je izuzetno poštovan u Rusiji, u toj mjeri da ga je patrijarh Aleksije Drugi uvijek dočekivao na aerodromu i lično ispraćao, što nije po protokolu RPC.

O istinskom poštovanju i ljubavi dva poglavara svjedoči i činjenica da je patrijarh Aleksije zahtijevao da prilikom služenja liturgije sa njegove desne strane uvijek stoji patrijarh Pavle, iako to često nije bilo po diptihu, ili nije bilo predviđeno crkvenim protokolom.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button