Požar u Nacionalnom parku Lovćen pod kontrolom

Požar većih razmjera primarnog lokaliteta sa budvanske opštine izbio je na području Nacionalnog parka Lovćen u blizini katuna Majstori, juče, 1. marta ove godine. Otežavajuća okolnost bila je što je duvao jači južni vjetar.

„Iako je vatrena stihija lokalizovana na području Nacionalnog parka u prijepodnevnim časovima danas (2. marta ove godine), iznova je došlo do njenog aktiviranja usljed jakog vjetra. U ovom trenutku gori suva trava i nisko rastinje, u manjem intenzitetu. Međutim, nadamo se da će niske temperature tokom noći učiniti svoje i da ćemo uspjeti da požar držimo pod kontrolom. Crkvi u katunu Majstori, kao i ostalim objektima, za sada ne prijeti opasnost“, kazao je šef Službe zaštite NP Lovćen Đorđe Kaluđerović.

Foto: Služba zaštite NP Lovćen

Kako navode iz Nacionalin parkova Crne Gore, u stalnoj komunikaciji sa komandirom Službe zaštite i spasavanja Prijestonice Cetinje, Služba zaštite NP Lovćen preduzima sve potrebne mjere kako bi u potpunosti suzbili požar. Takođe je predsjednik lovačkog društva Budve Nebojša Lučić iskazao spremnost da se sa svojim članovima i volonterima uključi u akciju gašenja zaštićenog područja, ukoliko bude bilo potrebe.

“Služba zaštite Parka je i dalje na terenu i ujedno apeluje na sve korisnike prostora da se sa pažnjom odnose prema ukupnim vrijednostima ovog zaštićenog prirodnog područja”, navodi se u saopštenju. 

Foto: Služba zaštite NP Lovćen

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button