Penzionerima sa najnižim primanjima 150 eura jednokratne pomoći - Volim Podgoricu

Penzionerima sa najnižim primanjima 150 eura jednokratne pomoći

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović najavio na današnjoj sjednici Vlade da će 8,5 miliona eura biti izdvojeno kao pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđivanja, koji su najviše pogođeni inflacijom energenata.

Ova sredsta predstavjaju dio novca od ukupno 30 miliona eura koji je Crna Gora dobila bespovratno u okviru paketa energetske podrške Evropske unije.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović pojasnio je da ova podrška obuhvata penzionere sa najnižim primanjima.

 

“Novac će biti rasporijeđen tako što će se jednokratna pomoć od 150 eura dodijeliti korisnicima najniže penzije, korisnicima privremene naknade kod Fonda PIO, korisnicima naknade materijalno obezbjeđenja boraca. Porodicama koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja predloženo je da se dodijeli 350 eura. Ukupan iznos je 8,5 miliona eura i time smo obuhvatili oko 42 hiljada penzionera i 6.350 porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja”, rekao je on.

Vlada je usvojila Akcioni plan kako će se iskoristiti pomenuti novac iz EU, a Šahmanović je kazao da će se, pored pomenutog, iskoristiti i za potrebe energetske efikasnosti što obuhvata domaćinstva, mala i srednja preduzeća.

“Dominantni dio novca će se iskoristiti za subvencionisanje ugradnje solarnih panela i toplotnih pumpi”, naveo je on.

Evropska komisija obezbjeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu eura, a u okviru tog plana, EU je u obezbijedila iznos od 30 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com