PEROVIĆ: SPC u Crnoj Gori izložena torturi - Volim Podgoricu

PEROVIĆ: SPC u Crnoj Gori izložena torturi

Protojerej stavrofor Gojko Perović kazao je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori izložena torturi totalitarne grupe koja misli da je Crna Gora samo ono što oni zamišljaju.

On se gostujući u emisiji “Pop recenzije” osvrnuo na protest koji je organizovan uoči emisije o abortusu na RTCG, prenosi portal Dan.

“Naravno ja sam za to da im se da puna sloboda javnog govora, ovaj protest je bio zanimljiv performans, nisu me inprensionirali duhovitošću natpisa ni zvukova koji su proizveli. Nije bilo nikakvog nasilja, oni su pokazali svoje pravo lice. Nekome priliči da govori u emisiji, nekome da viče na ulici”, naglasio je Perović.

Objasnio je da ga je urednica pozvala da gostuje u emisiji o abortusu, a kako dodaje, osječao je da je ta tema medijski projektovana da hoće da targetira crkvu.

“S druge strane to je tema kojom se crkva bavi od vajkada. Ne samo pravoslavna, već i katolička crkva koja je učestvovala u referndumskoj kampanji u Italiji koja nije dzungla. U EU crkva učestvuje u polemici, to se dešava ovih dana. U dilemi smo da li je to sačekuša za crkvu da se pozove pop, pa da on kaže što misli, pa da ga napadnu. Meni je mitropolit dao blagoslov da idem i sve je bilo u redu dok nije trebala da se realizuje emisija. Ja nisam pratio, ali kasnije saznajem da je emisija promijenila nekoliko puta naslov. Znam da su bili neki čudni naslovi, ne znam ni sad kako se emisija zove”, rekao je on.

Perović je naveo i da su se oglasile dvije političke partije, “koje u poslednje vrijeme prednjače u jednom otvorenom govoru mržnje protiv crkve i one su zapanjujuće.”

“Navodno se zalažu za evropske vrijednosti, a te su se partije oglasile da svešteniku treba zabraniti da govori na javnom servisu. Mi možemo da govorio o pitanjima ukusa, mislim da je koncept emisije bio korektran jer se pored mene čuo i stav islamske zajednice. Saopštenje te dvije nažalost parlamentrane partije je bila najava da se okupi određena skupina ljudi, koji se doduše okupljaju na svim skupovima koji imaju anticrkveni karakter”, ocijenio je on.

Kako je dodao, neko se u startu buni da u jednoj emisiji govori prestavnik organizacije koja nije zabranjena i na temu o kojoj nije zabranjeno govoriti.

“Ako se mogao i pretpostaviti stav koji će crkva da iznese nije podložan kršenju bilo kakvog propisa. Kad sve to nabrojimo onda zaista, osim audio efekta i urlika koji više priliče tribini, njihov generalni stav. Ovo nije bio protest protiv stava crkve, nego protiv nekog ko će da kaže svoje mišljenje. Ovdje je jasno i pokazali su svoje pravo lice i razjašnjeno je oko kakvih vrijednosti okupljaju. Jedna je stvar diskutovati o abortusu i zakonskim rješenjima koji se razlikuju od zemlje do zemlje”, dodao je on.

Perović je istakao i da Crkva treba da se izjašnjava o svemu što joj padne na pamet, samo treba da brine da li će time smanjiti ili povećati broj vjernika.

“Država treba da brine da li crkva svojim stavovima krši neki propis. Jedno je sekularno društvo koje je stvarnost koju živio i ima svojih odlika. Drugi je sekularni totalirizam koji nema veze sa sekularnim društvom. Sekularno društvo je izraz demokratije, mi živomo u zemlji koja je u svojoj istoriji obilježena prisustvom crkve. CG je nezamisliva bez crkve, ne samo pravoslavne, već i katoličke i islamske zajednice”, dodao je Perović.

Kako je naveo u Crnoj Gori postoji jedan nacionalistički totalitarizam u kojem je zlouptrebljen pojam crnogorske nacije.

“Po njemu crnogoska nacija mora da se identifikuje sa grupom radikalnih ekstremista koji bi da samo Crna Gora bude ono što oni zamišljaju. Neko im je rekao da je Sprska pravoslavna crkva crkva neke strane države i oni se drže toga i mjere svaki potez. Neću da se pravdam da li je neko iz Srbije tu prisutan i da li je to neki grijeh. Da li je centrala u Srbiji ili Beogradu, to ne smije da bude tema. To je po meni fašizam. Tema treba da bude da li crkva krši bilo koji propis države CG, ako ga krši onda o tome treba raspravljati. Utisak je da pojedini crkvu povezuju sa fašizmom, a oni koji to rade imaju fašističke odlike”, kazao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com