PLENKOVIĆ: Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito - Volim Podgoricu

PLENKOVIĆ: Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Evropske unije odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz Ukrajine, pišu Agencije.

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su, kako je naveo, „stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu“.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je „očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište“.

Na pitanje hoće li Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.

Visoki ukrajinski zvaničnici potvrdili su u septembru da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru. Glavni ukrajinski izvozni pravac išao je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama.

EU je odlučila da pomogne Ukrajini uspostavljanjem koridora solidarnosti.

„Cijela ideja koridora solidarnosti je zamišljena tako da se ogromne količine ukrajinskog žita, uprkos brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, uspijeju izvesti iz Ukrajine“, rekao je Plenković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com