PORAZNO: Durmitor na crvenoj listi, Kotor gubi status - Volim Podgoricu

PORAZNO: Durmitor na crvenoj listi, Kotor gubi status

Sljedeći samit UNESCO -a u Rijadu će biti težak za Crnu Goru, naša su saznanja da će Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a da će i Kotor izgubiti svoje zvanje i to je poraz naše države, poručio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. Ovo je kazao na konferenciji “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”.

Kazao je da Crna Gora ne smije da dozvoli da se UNESCO odrekne Durmitora,a da je trenutna situacija alarmantna.

“Umjesto da UNESCO na svoju listu dodaje područja naše države mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spasavamo zvanja koja imamo” kazao je Gazdić.

Kaže i da je porazno što nam vojska i policija brane prirodu.

“Brane je od nas samih. Rijeke i jezera su nam puna smeća eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zastićenih područja… Očistili smo neke od najpoasnijih ekoloških crnih tačaka a eko volonteri su se uspjeli izboriti sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u zaštiti prirode a ne kapitala i investitora”, istakao je Gazdić.

Kazao je da naredna četiri dana organizuju naučni skup u Plavu i Gusinju jer je taj dio naše države nepravedno zapostavljen.

Na tom skupu, ističe Gazdić biće riječi o najvecim problemima sa kojima se država susrijece u pogledu očuvanja zivotne sredine.

Gazdić je istakao da je do sad samo rađeno.na “gašenju ekološke ideje” koja je bila naša razvojna šansa.

“Umjesto da pratimo zdravu ideju ponavljali smo tudje greške. Najvaznija nasa grana a to je turizam je ugrozen zbog prirode koja je devastirana” kazao je Gazdić.

Konferencija je organizavana povodom jubileja 15 godina od osnivanje i rada EPA i 32 godina od proglasnja Crne Gore ekološkom državom.

Gazdić je kazao da je prošle sedmice održana sjednica Savjeta za borbu protv kropucije te da su govoril o borbi protiv sumske mafije.
“Naši eksperti svakodnevno su na terenu i moraju da zgaze svaku stopu naše teritorije i nevjerovatni su primjeri uništavanja šuma. To je tako na cijeloj teritoriji Crne Gore i situacija je strašna i to nas je motivislo da pokrenemo ovu priču. Istrajaćemo, kao što smo i za ilegalnu eksploataciju šljunka i to je priča koju je pokrenula nestabilnost i kriza”, istakao je Gazdić.

Rekao je da policija jako dobro radi na terenu te da su se angažovali da saznaju ko siječe šume.

“Na terenu imamo oduzimanje opreme i kamiona, ali štetu je teško procijeniti”, navodi Gazdić .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com