“Počasni pasoši se izdavali netransparentno”

Socijalistička narodna partija Crne Gore, kako je saopšteno iz te partije, izražava zabrinutost zbog činjenice da je u prethodnoj godini izdato čak 115 počasnih državljanstava, od čega više od trećine u periodu od okončanja parlamentarnih izbora 30. avgusta do stupanja na funkciju nove Vlade 4. decembra.

“Na ovaj način, kako je evidentirala NVO Centar za građansko obrazovanje, oboren je rekord u broju izdatih počasnih državljanstava. Pritom, ona su izdata u netransparentnom procesu, pa iz rješenja nije jasno kakav su doprinos dobitnici državljanstava dali da bi se tretirali kao lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore, što je članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu definisano kao uslov za dobijanje državljanstva”, saopštio je SNP.

Istim članom, kako se navodi, kao jedini zakonski predlagači pominju se predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade, pa se, ako ističu u SNP-u, postavlja pitanje kako se u praksi dešavalo da predloge za dodjeljivanje državljanstva daju ministri u Vladi.

“Podsjećamo da je u prethodnom periodu kao jedan od „zaslužnih“ građana crnogorsko državljanstvo dobio i Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda, optužen za korupciju u svojoj zemlji, pa je tako postao najbogatiji Crnogorac”, piše u saopštenju.

U SNP-u smatraju da se ubuduće mora uozbiljiti proces dobijanja državljanstva, kao i da rješenja o davanju državljanstva moraju biti praćena jasnim i konkretnim obrazloženjima.

“Javnost ima pravo da zna ko i iz kojih razloga dobija crnogorsko državljanstvo. Vrijeme obavljanja posla „ispod žita“, kako je navikla da radi bivša vlast, je prošlo, a aktuelna vladajuća garnitura mora pokazati odgovornost prema državi i građanima”, zaključuje se u saopštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button