PODGORICA: Grupa Gazde u KIC-u 18. novembra

Popularni zagrebački bend Gazde prirediće koncert u petak, 18. novembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

Na koncertu u KIC-u tamburaški sastav Gazde izvešće mnoge poznate pjesme po kojima su prepoznatljivi poput: “Još i danas zamiriše trešnja”, “Ja pijem da zaboravim”, “Ostariću ja, ostarićeš ti”, “Ružo moja crvena” itd.

Sastav su osnovali u Zagrebu, Marko Bujanović, Silvio Šimunković, Vladimir Kota, Mario Kršić, Damir Popović i Robert Šerić. Prvo pojavljivanje na nekom od festivala bilo je na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi. Osvojili su publiku kao najbolji i kao najperspektivniji tamburaški sastav pjesmom “Zbog tebe sam to što jesam”, koja je bila novina u svijetu tamburaške muzike. Njihovi nastupi su prepoznatljivi po kožnim jaknama, i po atipično, žestokom sviranju tambura. Jedni su bili oduševljeni, odmakom od tradicionalnog, novim smjerom tamburaške muzike, dok su im drugi, ipak u manjini, to isto zamjerali kao i “skandalozan” stil odijevanja, te pristup sceni, sve dotad neviđeno u tradicionalnoj i tamburaškoj muzici. Publika je bila osvojena, ali kritika je bila zbunjena i suzdržana. Ipak, samo za kratko. Prvu ngradu osvajaju na festivalu “Domoljubne pjesme” u Slavonskom Brodu pjesmom “Ja sam svoje prolupao dane”, sljedeću na festivalu “Pjesme Podravine i Podravlja” u Pitomači pjesmom “Duša u čaši”, a ubrzo nakon toga slijedi i najprestižnija hrvatska muzička nagrada – “Porin” 1994. godine. Tokom svih oviih godina imali su nastupe širom Evrope, Sjeverne Amerike i Australije, a do sada su objavili deset albuma.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button