PODGORICA: Veliki koncert na Trgu nezavisnosti

 

U čast Dana Evrope, Gramophonedzie i MAiKA prvi put u Crnoj Gori

(Podgorica, 24. april 2019.) – Proslava Dana Evrope ove godine trajaće tokom cijelog maja, najavili su iz Delegacije EU u Crnoj Gori. Zajedno sa EU info centrom i i ambasadama zemalja članica EU, u maju planiraju brojne aktivnosti, kako bi sa  građanima otvoreno razgovarali o Evropskoj uniji, evropskim vrijednostima, koristima članstva, ali i izazovima koje donosi proces evropskih integracija.

Centralni događaj planiran je za petak, 10. maja. U okviru Evropskog dvorišta koje će biti postavljeno u centru Podgorice, na prostoru između zgrada Opštine i Narodne biblioteke, biće organizovan zabavni program, dok će se istovremeno zainteresovanim građanima predstaviti zemlje članice EU, kao i projekti EU u Crnoj Gori.

„Ako želite bolje da upoznate neke zemlje članice Evropske unije i dio njihove istorije i kulture, pridružite nam se u Evropskom dvorištu. Imaćete uz to priliku i da se lijepo zabavite, uz evropsku muziku i plesove, dječje predstave i zanimljive interaktivne igre“, poručuju iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Proslava Dana Evrope 10. maja se nastavlja uveče, uz veliki koncert koji građanima Crne Gore ovim povodom tradicionalno poklanja Delegacija EU. Od 20h, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, gostovaće regionalni bendovi Gramophonedzie Live Experience i MaiKa. Ova dva benda prvi put nastupaju u našoj zemlji, a na glavni podgorički trg donose novu vrstu zvuka, uspješnog spoja tradicionalnog i modernog. Gramophonedzie Live Experience je hibridni lajv di džej sastav koji izvodi fuziju elektronske i žive muzike, poznat po svjetskom hitu „Why Don’t You”. Bend MAiKa je novi fenomen na evropskoj sceni, koji njeguje neobičan spoj indi, panka i balkanskih ritmova, a čini ga grupa dokazanih iskusnih muzičara iz regiona.

„Ove godine odlučili smo se za dvije grupe koje, pored kvalitetne muzike, popularišu i evropske vrijednosti, kao što su solidarnost, tolerancija, pravo na različitost i jednake šanse za sve. Pozivamo sve građane Crne Gore da nam se na koncertu 10. maja pridruže u proslavi ovih vrijednosti“, saopšteno je iz Delegacije.

Na sam Dan Evrope, 9. maja, u EU info centru biće organizovana predstava i radionica za djecu na temu zaštite životne sredine, koja predstavlja jednu od ključnih oblasti u pregovorima Crne Gore i EU.

„Zaštita životne sredine u vrhu je prioriteta EU, a edukacija najmlađih je način da te prioritete i ostvarimo. Na Dan Evrope pretvorićemo EU info centar u malu zelenu oazu, u kojoj će djeca imati priliku da sade, recikliraju i kroz praktične primjere nauče zašto je važno da čuvamo prirodu“, saopšteno je iz EU info centra.

U večernjim satima, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav i njegovi saradnici, na prijemu povodom svečanog obilježavanja Dana Evrope, dočekaće predstavnike crnogorskog političkog, ekonomskog, kulturnog i civilnog društva, kao i  predstavnike stranih i diplomatskih misija u Crnoj Gori.

Tokom mjeseca u kojem se slavi Evropa, biće organizovani koncerti, izložbe, kao predavanja i debate na teme povezane sa članstvom u Evropskoj uniji. Slični događaji planirani su i u drugim crnogorskim opštinama.

Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button