Poginulo još dvoje novinara, Borelj apeluje za formiranje palestinske države - Volim Podgoricu

Poginulo još dvoje novinara, Borelj apeluje za formiranje palestinske države

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovo je pozvao na “hitne humanitarne pauze” u sukobu, ističući važnosti okončanja patnje civila.

Papa u Vatikanu sa porodicama otetih

Članovi porodica 12 talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra i koji se trenutno drže u Gazi sastaće se u Vatikanu sa papom Franjom, potvrđeno je iz Vatikana.

Ukupno 20 članova porodice sastaće se sa papom, a zatim će se sastati sa visokim ličnostima u italijanskoj vladi.

Hamas drži oko 240 talaca, koji je odbio da dozvoli posjete Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili bilo kakve druge humanitarne posjete.

Borelj: Osnivanje palestinske države bila bi najbolja garancija bezbjednosti Izraela

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocijenio je da bi osnivanje palestinske države bio najbolji način za osiguranje bezbjednosti Izraela.

Borelj je održao video sastanak sinoć sa ministrima spoljnih poslova 27 zemalja članica EU posle posjete Bliskom istoku gdje je razgovarao o ratu Izraela protiv palestinskog Hamasa.

On je rekao da je izvukao takav „fundamentalni politički zaključak“ iz razgovora obavljenih u regionu.

“Mislim da je najbolja garancija za bezbjednost Izraela osnivanje palestinske države“, naveo je Borelj u pisanom zaključku.

On smatra da Izrael ne bi trebalo da okupira Gazu posle okončanja sukoba i da bi kontrolu nad tom teritorijom trebalo predati Palestinskoj upravi.

Borel je upozorio na očajnu humanitarnu situaciju u Gazi i ocijenio da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koja poziva na humanitarne pauze veliki korak naprijed, ali da se mora osigurati njena hitna primjena.

Uz to postoji bojazan da sukob rasplamsa nestabilnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i od uključivanja novih učesnika.

„U svjetlu pojačanog nasilja ekstremista i jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca postoji realan rizik da situacija eskalira“, upozorio je visoki komesar EU, dodajući da su izvještaji o brodu koje su oteli jemenski Huti još jedan zabrinjavajući znak da postoji rizik od prelivanja sukoba u region.

Ubijena dva novinara u izraelskim napadima 

Dvoje novinara i još dva civila ubijena su danas u izraelskim napadima na pogranično područje u južnom Libanu, javila je zvanična libanska novinska agencija i kanal Al Majadin za koji su novinari radili.

Kako je navedeno, novinari i još jedan civil su ubijeni u bombardovanju regiona Tajr Harfa.

Osamdesetogodišnja žena je poginula, a njena unuka ranjena u Libanu u izraelskom napadu na selo Kfar Kila na jugu te zemlje.

IDF: Opkolili smo grad Džabalija

Izraelska vojska saopštila je da je opkolila grad Džabalija na sjeveru Gaze i da su njene snage “spremne za sljedeću fazu”.

Džabalija se nalazi sjeverno od grada Gaze, gdje su bile neke od najžešćih borbi tokom rat, saopštio je BBC.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com