DAČIĆ: Za dobrog političara nijedna promjena nije loša - Volim Podgoricu

DAČIĆ: Za dobrog političara nijedna promjena nije loša

Da je funkcija predsednika Skupštine poniženje, kažu oni velikani politike koji ne mogu da preskoče ne tri, nego jedan odsto glasova – kaže u intervjuu za “Blic” Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine.

On tako odgovara na pitanje da prokomentariše ocjene koje su dominantne na društvenim mrežama da je odlukom da vodi najviše zakonodavno tijelo ponižen.

– Zaklinju se u parlamentarnu demokratiju, a za parlament kažu da je poniženje. Oni su poniženje i za sebe i za svoje malobrojne sljedbenike, čim mogu tako da govore.

Nagađalo se dugo hoće li SPS biti dio nove vlade. Kada ste znali da se saradnja nastavlja, kada je to dogovoreno?

– Svi oni koji su nagađali o drugačijem ishodu stalno su gubili iz vida da SNS i SPS sarađuju već punih osam godina, da je za to vrijeme Srbija doživjela ogromne promjene nabolje i da povjerenje građana u taj savez neprestano raste. Oni su sve predvidjeli, samo nisu uzeli u obzir ove dve jednostavne i očigledne činjenice – stalni napredak Srbije i sve veću podršku građana. Mi sve vrijeme zagovaramo nastavak saradnje sa SNS-om, a i oni svojim odlukama pokazuju da žele da nastavimo zajedno, zato što je ovaj savez dobar za Srbiju i dokazi za to su svuda oko nas. To je temelj naše saradnje, a ne prebrojavanje ministarskih mjesta. SNS je dobio ubjedljivo najveću podršku na izborima i ni sa kim nije morao da pravi koaliciju, isto kao i na nekoliko prethodnih izbora. Ali još jednom je pokazao političku zrelost time što je pozvao i nas da radimo zajedno na velikom poslu oko kojeg smo se saglasili prije više godina. Ja sam sve vrijeme bio uvjeren da ćemo nastaviti saradnju, zato što godinama blisko sarađujem s predsjednikom Vučićem, poznati su mi njegovi pogledi na budućnost Srbije i u ključnim pitanjima potpuno se podudaramo. Ali bilo je prirodno da se o nastavku saradnje formalno dogovorimo onda kada o tome odluče organi SNS-a.

Logično, prvo smo saznali šta ćete vi ubuduće raditi. Kako vam se čini promjena?

– Ako se ozbiljno bavite politikom, promjenu morate da prihvatite ne samo kao dio posla, već kao šansu da budete još bolji. Za dobrog političara nijedna promjena nije loša. Radujem se novoj dužnosti, ali osjećam i ogromnu odgovornost prema njoj, jer u pitanju je jedna od najviših državnih funkcija, a svakako najvažnija koju sam do sada obavljao. Imam veliki entuzijazam pred dolazak na čelo Narodne skupštine i uvjeravam vas da će od prvog dana parlament raditi punom parom, mnogo je posla pred nama.

Šta će preuzimanje nove dužnosti značiti za vaš privatni život? Tokom prethodne četiri godine više ste bili u inostranstvu nego ovdje?

– Naravno, porodica se raduje mojoj novoj dužnosti, iako će i sada biti putovanja, ali u manjoj mjeri nego u prethodnih šest godina. Posjetio sam za to vrijeme 109 država i prevalio 1.403.911 kilometara i, što je najvažnije, nijedan dan, nijedan pređeni kilometar nije bio bez rezultata za Srbiju. To mi je velika satisfakcija za vrijeme koje nisam proveo kod kuće.

Da li ostaje žal za nekim nedovršenim poslovima u MSP?

– Srbija je napravila ogroman napredak kada je riječ o međunarodnoj saradnji u periodu u kojem sam bio ministar. Sa svim velikim svjetskim silama imamo blisku saradnju, česte susrete, niz zajedničkih projekata, da ne govorim o Evropskoj uniji ili o susjedima sa kojima sarađujemo dnevno. Srbija je potpuno otvorena zemlja i poželjan partner i prijatelj za cio svijet, a to nije lako postići, niti je moguće u kratkom vremenu. Iako smo obnovili saradnju s nizom država s kojima smo nekada bili zajedno u Pokretu nesvrstanih, a potom bez razloga zaboravili na njih, ostalo je još mnogo neiskorišćenog prostora za saradnju s njima. To su veliki prijatelji Srbije, iz Afrike, Azije, sa Pacifika, oni jesu daleko i možda nam izgledaju mali i bez nekog značaja, ali potencijali za saradnju s njima su i dalje ogromni i nedovoljno iskorišćeni.

Da li možete da nam otkrijete koje će resore SPS u vladi imati?

– Ne bi bilo korektno da ja to saopštavam, to će reći SNS već za nekoliko dana, pa imajte još malo strpljenja. Prirodno je i fer da o sastavu buduće vlade govore najjača partija i njen predsjednik.

U saopštenju poslije sjednice Predsedništva SPS kaže se da je jednoglasno usvojena odluka o nastavku saradnje sa SNS. Ipak, da li postoji neko ko nije do kraja zadovoljan?

– Kao što ste rekli, odluku smo donijeli jednoglasno, tako je bilo poslije svih dosadašnjih izbora kada smo se izjašnjavali o saradnji sa SNS-om i tu nema nikakve promjene. Mi smo zadovoljni izbornim rezultatima, osvojili smo više mandata nego što smo imali u prethodnom sazivu i imaćemo još značajniju ulogu u donošenju zakona. Pritom, imaćemo i predstavnike u vladi i u izvršnoj vlasti, tako da ćemo i sa te strane nastaviti da sprovodimo naš program i inicijative, naravno, zajedno i u koordinaciji s našim partnerima iz SNS-a. Ko može da bude nezadovoljan što je njegova partija već godinama stabilno i ubjedljivo druga po snazi i što neprekidno ima važnu ulogu u parlamentu, vladi i u političkom životu uopšte?

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com