Garčević: Pregovori o pristupanju NATO-u vjerovatno kraći nego kod ostalih država - Volim Podgoricu

Garčević: Pregovori o pristupanju NATO-u vjerovatno kraći nego kod ostalih država

Pregovori o pristupanju Crne Gore NATO savezu vjerovatno će biti kraći nego kod ostalih država jer smo veliki dio posla već uradili, ocijenio je nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.

On je, gostujući u emisiji Radija Crne Gore “NATO-info“, najavio da predstoji formiranje pregovaračkog tima koji će sredinom februara imati pregovore sa predstavnicima NATO sekretarijata.

U pregovorima će se sumirati učinjeno, analizirati aktuelna situacija i identifikovati obaveze koje proizilaze iz članstva. Na osnovu toga biće sačinjen plan reformi koje treba da budu sprovedene u toku 2016. godine.

“Kada se taj plan usvoji od strane zemalja članica, mi ćemo praktično završiti ovaj dio procesa. Ministar vanjskih poslova tada upućuje pismo generalnom sekretaru NATO-a i zvanično izražava stav i volju da budemo u punom kapacitetu članica Saveza“, kazao je Garčević.

Nakon toga će se pristupiti potpisivanju Protokola o pristupanju i njegovoj ratifikaciji od strane država članica.

“Teško da se može precizno reći koliko će trajati proces ratifikacije, ali po vjerovatnom scenariju, on bi mogao da bude završen tokom prve polovine iduće godine i tada bi Crna Gora postala punopravna članica. Ono što je važno spomenuti je da, nakon Protokola o pristupanju, nakon njegovog potpisivanja,Crna Gora dobija status posmatrača i učestvuje u radu NATO saveza u punom kapacitetu“, naglasio je Garčević.

Odluka o učlanjenju Crne Gore u Alijansu biće donijeta, kako očekuje Garčević, u Parlamentu.

“U ovom slučaju, predviđeno je da se o tome odlučuje u Skupštini“, istakao je on.

Garčević je poručio da se ne odustaje od intenzivne kampanje za podizanje podrške članstvu Crne Gore u NATO savezu i da će se aktivnosti nastaviti tokom 2016. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com