Kontrolno saslušanje: Gdje se troši novac Morskog dobra? - Volim Podgoricu

Kontrolno saslušanje: Gdje se troši novac Morskog dobra?

Kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića i direktora Morskog dobra, Rajka Barovića, povodom potrošnje novca tog preduzeća, biće održano danas na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju.

Inicijativu je podnio poslanik Pozitivne Crne Gore i član Odbora, Darko Pajović, jer, kako je ranije saopšteno, nije poznato gdje je i na koji način usmjerena potrošnja novca Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Kako su kazali iz Pozitivne, inicijativa je podnijeta i zbog nezakonite naplate naknada za korišćenje vikendica na lokalitetu Ada Bojana, koje su, kako navode, nelegalno sagrađene, posebno jer se radi o lokaciji izuzetne prirodne vrijednosti.

“Ako se izuzmu redovni troškovi poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koji na godišnjem nivou prelaze milion eura, analiza finansijskih izvještaja za period od 2008. do kraja 2013. godine pokazuje da je preduzeće najmanje šest miliona eura preusmjerilo u druge svrhe, umjesto da ih uloži u razvoj zone morskog dobra”, navedeno je u Inicijativi Pajovića.

Morsko dobro je, kako se dodaje, u svrhe reklamiranja i sponzorstva potrošilo skoro 2,3 miliona eura.

“Ubiranje prihoda sa lokaliteta Ada Bojana ne prati ni približno ista ulaganja na teritoriji Opštine Ulcinj odakle se prihodi inkasiraju. Prema podacima iz finansijskih izvještaja Morsko dobro, samo u 2012. i 2013. godini zaključeni su ugovori o zakupu vikendica u vrijednosti od preko 3,2 miliona eura”, navedeno je u Inicijativi.

Pored toga što, kako smatraju u Pozitivnoj, naplata naknada za korišćenje vikendica na Adi Bojani nema zakonskog utemeljenja, ipak se naplaćuje i to od 2008. godine, a da niko ne zna gdje taj novac završava.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com