Crnogorski Telekom neće jeftiniji roming, Upravni sud im odbio tužbu - Volim Podgoricu

Crnogorski Telekom neće jeftiniji roming, Upravni sud im odbio tužbu

Upravni sud odbio je tužbeni zahtjev Crnogorskog Telekoma u kojem je ta kompanija tražila uvođenje privremene mjere u cilju odlaganja odluke Agencije za elektronske telekomunikacije i poštansku djelatnost o snižavanju cijena rominga.

U obrazloženju presude koju je 7. maja donijelo vijeće sudije Vesne Vučković navedeno je da je Telekom podnio tužbu protiv rješenja Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost radi poništavanja odluke od 11. marta ove godine kojom je operatorima javnih mobilnih komunikacionih mreža na teritoriji Crne Gore utvrđena dinamika snižavanja cijena rominga, prenosi Dan.

Takođe, u presudi je najvedeno da je Telekom pred istim sudom tražio poništavanje te odluke EKIP-a. Zahtjev za odlaganje izvršenja odluke čiji se poništavanje traži u tužbi podnijetoj u drugom predmetu identičan je sa tužbenim zahtjevom. Usvajanjem zahtjeva za donošenje privremene mjere, po stanovištu suda, prejudicirala bi se odluka po podnijetoj tužbi u drugom predmetu.

“Zahtjevom od 5. maja 2015. godine, tužitelj, odnosno Telekom, tražio je donošenje privremene mjere kojom bi se uredilo stanje među strankama do donošenja sudske odluke. U zahtjevu se navodi da je tužena strana odbila zahtjev za odlaganje izvršenja odluke od 11. marta 2015. godine, iako je trebala odložiti izvršenje te odluke zbog nastupanja štetne posledice koja bi, u slučaju evsntualnog usvajanja tužbe, predstavljala štetu koja bi bila teško nadoknadiva. Ukoliko bi tužba bila usvojena, nastala bi situacija da tužitelj sam sebi nadoknađuje štetu, jer rad tužene strane, shodno članu 24 Zakona o elektronskim komunikacijama, finansiraju upravo operatori telekomunikacija, i to za redovne i vanredne troškove, a što bi bilo suprotno zakonu”, navodi se u presudi.

Sud je, kako je navedeno u obrazloženju, razmotrio zahtjev za donošenje privremene mjere pa nalazi da je isti neosnovan.

Telekom je, kako je navedeno u obrazloženju presude, u tužbenom zahtjevu predložio odlaganje izvršenja odluje EKIP-a o snižavanju cijena rominga. Odluka o prvom snižavanju cijena rominga trebalo bi da stupi na snagu 30. juna i trajaće godinu, odnosno do 30. juna naredne godine. Odlukama je predviđeno fazno snižavanje cijena rominga, kao što je to slučaj u zemljama EU, zaključno sa junom 2017. godine.

Sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama potpisali su krajem septembra prošle godine u Budvi predstavnici nadležnih ministarstava Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije.

Evropski parlament je početkom aprila prošle godine izglasao ukidanje rominga za pozive i tekstualne poruke unutar EU Naplata rominga biće ukinuta 15. decembra ove godine, a od tada bi zvanje i slanje poruka u zemljama EU trebalo da košta kao i u Crnoj Gori. U EU su od 2007. značajno ograničeni troškovi rominga, tako korisnici plaćaju pozive i poruke 80 odsto jeftinije, dok im je prenos podataka 91 odsto jeftiniji nego što je to bilo do 2007. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com