LUkšić u Tirani: Regionalna saradnja preduslov EU integracija” - Volim Podgoricu

LUkšić u Tirani: Regionalna saradnja preduslov EU integracija”

Crna Gora ima jasnu viziju budućnosti kao odgovorni partner regiona i dio demokratske i moderne Evrope, poručio je crnogorski šef dilomatije Igor Lukšić, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Tirani.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da je Crna Gora posvećena da doprinese konstruktivnom dijalogu i unaprijeđivanju projektno-orjentisane saradnje koja bi bila od višestruke koristi svim zemljama jugoistočne Evrope za razvoj institucionalnih kapaciteta i sveukupnu reformu društva zasnovanog na zajedničkim evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

„Izrazio je uvjerenje da će konkretna projektna aktivnost, podržana od RCC, odraziti zajedničke političke ciljeve i pretočiti se u opipljive dokaze napretka zemalja regiona u pravcu izgradnje ekonomske stabilnosti i razvoja, što je garancija dugoročne stabilnosti i dinamičnog razvoja jugoistočne Evrope“, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić je, kako se navodi, prenio očekivanja da će države Zapadno-balkanske šestorke, kroz okvir Berlinskog procesa, konkretizovati projektnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, u prvom redu kroz inftrastrukturne projekte u transportu i energetici, i time stvoriti uslove za individualni i zajednički ekonomski oporavak regiona i njegovu evropsku perspektivu.

„Osim ovog Procesa, kazao je da su oči regiona uprte i u implementaciju Strategije razvoja jugoistočne Evrope do 2020. (SEE 2020) kojom se predviđa smanjenje nezaposlenosti kroz otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta, povećanje BDP po glavi stanovnika sa 38 odsto na 46 odsto EU prosjeka i ukidanje biznis barijera, što će usloviti ekonomski rast i privući investitore da ulažu u region, a samim tim i stvoriti novu finansijsku perspektivu regiona“, dodaje se u saopštenju.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com