Prevlaka: Sporazum u narednih mjesec - Volim Podgoricu

Prevlaka: Sporazum u narednih mjesec

Cjelokupan proces normativnih reformi u poglavljima 23 i 24 je završen i nema razloga da se strijepi od aktivacije klauzule balansa kada je Crna Gora u pitanju, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Dritana Abazovića, koliko su realne izjave da bi mogla da se aktivira klauzula o balansu o blokiranju procesa integracija zbog neispunjavanja obaveza iz poglavalja 23 i 24, rekao da nema bojazni i da je to dio novog pristupa.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je prva koja pregovara po novom pristupu koji je i formalno definisan pregovaračkim okvirom Evropske unije, koji definiše i klauzulu sveobuhvatnog balansa.

Taj pristup, smatra on, ide u prilog Crnoj Gori da ravnomjerno sprovodi reforme u svim oblastima, a akcenat da stavi na pravnu tekovinu.

“Pogrešno je misliti da je postojanje te klauzule tipično samo za Crnu Goru jer je riječ o politici Evropske unije koja će se primjenjivati za sve naredne države candidate, a predstavlja odnos Unije prema prioritetima u politici proširenja”, naveo je Lukšić u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

On je ponovio da su evropske integracije jedno od ključnih prioriteta vanjske politike, a da EU zahtijeva da država kandidat što spremnije dočeka članstvo u Uniji.

“Baziran na tim principima razvio se novi pristup u pregovorima, koji podrazumijeva da se poglavlja 23 i 24 stave u fokus pregovora tako što će se otvoriti među prvima a zatvoriti poslednja”, rekao je Lukšić.

Kako je kazao, nastavak napornog i kvalitetnog rada otklanja bilo kakvo razmišljnaje o aktiviranju klauzule o čemu svjedoče i postignuti rezultati.

On je naglasio da je Vlada temeljno posvećena realizaciji akcionih planova za poglavlje 23 i 24 i ispunjavaju 83 mjerila, dobijenja nakon otvaranja pregovora u njima.

“Vlada je skoro završila cjelokupan proces normativnih reformi u dva poglavlja. Uspješno su adaptirani akcioni planovi i ne postoji valjan razlog da se strijepi od aktivacije klauzule”, zaključio je Lukšić.

Hrvatska nije potpisala ugovor o istraživanju Jadrana

Lukšić je izrazio nadu da će zvanična Podgorica i Zagreb u narednih mjesec usaglasiti specijalni sporazum kojim se pitanje razgraničenja na Prevlaci povjerava Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

“Do određenog približavanja je došlo i nadamo se da će tokom narednog mjeseca doći do finalnog usaglašavanja sporazuma”, kazao je Lukšić odgovarajući na poslaničko pitanje u vezi s namjerom Hrvatske da istražuje naftu u južnom Jadranu, dijelu koje bi trebalo da bude predmet međunarodne arbitraže.

Šef crnogorske diplomatije je objasnio da je usaglašavanje specijlanog sporazuma uslov za otvaranje pitanja razgraničenja pred međunarodnom arbitražom i naveo da će se prije povjeravanja spora sudu o usaglašenom sporazumu izjasniti parlamenti dvije države.

Crna Gora i Hrvatska još nemaju trajno utvrđenu granicu na poluostrvu Prevlaka kod Herceg Novog, kao i akvatoriju južnog Jadrana.

Bivša Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska 2002. godine potpisale su Protokol o privremenom graničnom režimu na tom podruccju.

Najviši zvaničnici Crne Gore i Hrvatske ranije su više puta ponovili da taj režim dobro funkcioniše, a da trajno rješenje granice treba naći kroz pregovore ili u postupku međunarodne arbitraže.

Lukšić je rekao i da Hrvatska do sada nije potpisala ugovor ni sa jednom kompanijom o istrazivanju nafte u južnom Jadranu u vezi s tenderom koji je raspisala u apriu prošle godine.

Zvanična Podgorica je oštro reagovala zbog raspisivanja tendera, jer smatra da takav potez Zagreba “jednostran”, da krši međunarodne propise, privremeni režim na Prevlaci, kao i da “prejudicira” pitanje razgraničenja na poluostrvu i priobalju oko njega.

Lukšić je rekao da je za istraživanje blokova u južnom Jadranu konkurisala američka kompanija Maraton oil i da je crnogorska diplomatija upoznala tu firmu iz SAD o sporu i sugerisala joj da se uzdrži od potpisivanja sporozuma s Hrvatskom ako je on “urađen sa onim što elementarno ne zadovoljava interese i suvjerena prava Crne Gore”.

Lukšić je ponovio stav zvanične Podgprice da je zainteresovana za “obostrano prihvatljiv” aranžman o istraživanju nafte u južnom Jadranu, kao i da od Hrvatske očekuje da “odluke naslanja na postojeće bilateralne sporazume o granici do postizanja trajnog rješenja”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com