Putin Netanjahuu: Razumijem vašu zabrinutost, ali nema mjesta panici - Volim Podgoricu

Putin Netanjahuu: Razumijem vašu zabrinutost, ali nema mjesta panici

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa premijerom Izraela Benjaminom Natnjahuom u nastojanju da razbije izraelska strahovanja od potencijalne agresije Irana i Sirije.

Zapad je zabrinut zbog jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji i pribojava se da iza toga stoji namjera Moskve da podrži vladu sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Rusija insistira na tome da joj je cilj da pomogne Siriji, svom dugogodišnjem savezniku, u borbi protiv ekstermističke organizacije Islamska država.

Netanjahu je rekao Putinu na početku sastanka, održanog u predsjedničkoj rezidenciji kod Moskve, da Iran i Sirija snabdjevaju militantnu organizaciju Hezbolah naprednim vrstama oružja i da “pokušavaju sa uspostavljanjem drugog terorističkog fronta na Golanskoj visoravni” koju je Izrael oteo Siriji i faktički je anektirao 1981. godine.

Putin je na to odgovorio riječima da su bojazni od sirijske agresije na Izrael neutemeljene.

“Znamo da su sirijska armija i Sirija u cjelini u takvom stanju da nemaju vremena za nekakav drugi front. Oni treba da spasavaju sopstvenu državu”, rekao je Putin Netanjahuu, dodavši: “Ipak, razumijem vašu zabrinutost”.

Netanjahu je rekao Putinu da Izrael nastoji da sprečava dostave naprednih vrsta oružja Hezbolahu i da je stoga osjetio potrebu da o tome obavijesti Rusiju “kako bi bio siguran da između naših (ruskih i izraelskih) snaga neće biti nesporazuma”.

Susret Putina i Netanjahua prvi je od novembra 2013. godine, mada su oni u međuvremenu tri puta razgovarali telefonom, ove godine, saopšteno je iz Kremlja.

SAD su upozorile da premještanje ruskog naoružanja – aviona i projektila zemlja-vazduh – na teritoriju Sirije može predstavljati prijetnju po američke i savezničke snage koje se bore protiv Islamske države.

Satelitske slike pokazuju da su u vojnu bazu kod sirijskog primorskog grada Latakije pristigli ruski tenkovi, oklopni transporteri i druga vojna oprema.

(Beta)

1 komentar

  1. I like what you guys are doing. Such smart work and reporting! Carry on with the excellent works guys. I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com