Zakoni o PIO kako je DPS htio - Volim Podgoricu

Zakoni o PIO kako je DPS htio

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć set izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje je podnijela Vlada i grupa poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), dok predlog opozicije i Socijaldemokratske partije (SDP) nije dobio potrebnu većinu.

Vladine izmjene i dopune Zakona o PIO podržalo je 68 poslanika, odnosno svi koji su glasali. Izmjene i dopune podrazumijevaju da se penzije i njihova vrijednost za jedan lični bod ne smanjuju kada su negativni parametri na osnovu kojih se usklađuju. Penzije su, prema parametrima, trebalo naredne godine da se smanje 0,62 odsto.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona se predviđa i da se invalidima rada, koji primaju privremenu naknadu od Fonda PIO, period primanja te naknade računa kao staž osiguranja i nakon ove godine. Usvojen je i amandman Džavida Šabovića iz SDP-a kojim je predviđeno da pravo na prijevremenu penziju, pored jednog roditelja, može ostvariti i staratelj djece sa teškim smetnjama u razvoju.

Za dopune Zakona o PIO, koje su predložili Marta Šćepanović, Zorica Kovačević, Veljko Zarubica i Radovan Obradović iz DPS-a, glasalo je 50 poslanika, osam je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Tim dopunama se osiguranicima koji su radili u sektoru metaloprerađivačke industrije u više opština u Crnoj Gori propisuju uslovi za ostvarivanje prava na penziju. Za ostvarivanje tih prava za oko 300 radnika u budžetu je obezbijeđeno oko 990 hiljada eura.

Dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je podnijela grupa poslanika iz opozicije i SDP-a nijesu dopbile potrebnu većinu. Dopune je podržalo 40 poslanika, ali je 28 bilo uzdržano.

Dopune su podnijeli poslanici Demokratskog fronta, Janko Vučinić, Zoran Miljanić, Ljiljana Đurašković, Milutin Đukanović, Goran Danilović, Emilo Labudović, Branka Bošnjak, Radovan Asanović, Andrija Mandić, poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, Azra Jasavić i Srđan Perić iz Pozitivne i Izet Bralić i Džavid Šabović iz SDP-a.

Predložene dopune odnose se na to da svi radnici koji su ostali bez posla zbog stečaja u privatizovanim državnim preduzećima steknu pravo na penziju pod uslovom da muškarci imaju 30 godina radnog staža, a žene 25 godina, da im u tom vremenu nije isplaćivana otpremnina.

Predlagači smatraju da su te dopune pravo sistemsko rješenje i da obuhvataju sve radnike.

U Skupštini su večeras usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koje su podnijela četiri poslanika DPS-a i kojima se produžava važenje „kriznog poreza“ i u narednoj godini. To znači da će se stopa poreza od 15 odsto na bruto primanja iznad 720 eura primjenjivati i u narednoj godini.

Ovim izmjenama se dobici fizičkih lica ostvareni od igara na sreću, osim nagradnih igara, smatraju izvorom dohotka i oporezivaće se po stopi do 15 odsto.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, grupe poslanika SNP-a, kojima se visina staračke naknade utvrđuje u visini 50 odsto najniže penzije u Crnoj Gori.

Predviđeno je i da socijalno najugroženija staračka i seoska domaćinstva koja se bave poljoprivredom mogu ostvariti jednokratnu interventnu novčanu pomoć u toku jedne godine, najviše do petostrukog iznosa staračke naknade. 

Nije usvojen Predlog zakona o privrednim društvima poslanika SNP-a, Aleksandra Damjanovića i Danka Šarančića, kojim je predviđena veća zaštita manjinskih akcionara i njihovih prava od mogućih zloupotreba većinskih vlasnika preduzeća, čime se daje doprinos jačanju korporativnog upravljanja u Crnoj Gori.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o osnivanju međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com