Zvanično: Katalonija pokrenula proces otcjepljenja od Španije - Volim Podgoricu

Zvanično: Katalonija pokrenula proces otcjepljenja od Španije

Parlament španske pokrajine Katalonije danas je zvanično pokrenuo 18-mjesečni proces otcjepljenja od Španije, javljaju svjetske agencije.

Svih 72 poslanika iz redova secesionističkih stranaka, koji ujedno čine i većinu u katalonskom parlamentu, glasali su za rezoluciju koja predviđa osnivanje nezavisne republike Katalonije do 2017. godine, dok su protiv bila 63 poslanika, prenosi AFP.

Rezoluciju su predložili poslanici iz redova alijanse “Zajedno za DA” i ekstremno ljevičarske stranke Kandidatura narodnog jedinstva CUP. Te dvije grupe su na pokrajinskim izborima u septembru osvojile većinu u katalonskom parlamentu.

Podsjećamo, španski Ustav ne dopušta mogućnost otcjepljenja pokrajina, a premijer centralne vlade Marijano Rahoj je ranije najavio da će preduzeti zakonske mjere ukoliko parlament Katalonije odobri plan za otcjepljenje.

3 komentara

  1. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com