Polovina Crnogoraca vjeruje da ih DRŽAVA PRISLUŠKUJE! - Volim Podgoricu

Polovina Crnogoraca vjeruje da ih DRŽAVA PRISLUŠKUJE!

Na pitanje da li u vašoj zemlji, po vašem mišljenju, državni organi praktikuju prisluškivanje bez zakonskog osnova i odobrenja nadležnog organa, 40 odsto građana Crne Gore odgovara potvrdno, 13,7 vjeruje da to ne čine, 18 odsto nije sigurno, dok preostali ne znaju ili ih to ne zanima.

Većina građana u regionu vjeruje da ih njihove vlade neovlašćeno prisluškuju, ali je broj onih koji tvrde da imaju lično iskustvo s prisluškivanjem paradoksalno manji u zemljama u kojima najmanje građana vjeruje da “imaju još nekog na vezi”, pokazalo je istraživanje agencije IPSOS.

Uvjerenje o prisluškivanju je naročito rasprostranjeno među građanima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok je u nešto manjoj mjeri rašireno među građanima Crne Gore i Makedonije.

To iznenađuje, smatraju istraživači, s obzirom na skorašnje političke potrese koji su se dogodili upravo u Makedoniji i Crnoj Gori, a dovode se u vezu sa političkim situacijama koje su imale takvu konotaciju.

Istraživanje IPSOS-a je pokazalo i da je značajan broj građana regiona koji su naveli da imaju lična ili neposredna iskustva sa neovlašćenim prisluškivanjem, a iznenađuje da je nešto viši upravo u zemljama regiona gdje je manje rasprostranjeno uvjerenje da njihove države praktikuju takve mjere “kontrole” građana.

Dominantan broj građana, međutim, smatra da je prisluškivanje od strane državnih organa sasvim opravdano u slučaju borbe protiv terorizma, pedofilije, korupcije i kriminala.

Takvo uvjerenje je među građanima Makedonije manje istaknuto, što, kako se navodi, svakako može imati veze sa političkim dešavanjima u toj zemlji koja su tijesno povezana sa praksom prisluškivanja.

Istraživanje agencije IPSOS urađeno je za potrebe nove emisije serijala Okruženje, medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE).

Anketa, dostavljena Tanjugu, sprovedena je u zemljama regiona u avgustu prošle godine, metodom razgovora “licem u lice” i obuhvatila je po 1.000 građana u svakoj državi.

Na pitanje da li u vašoj zemlji, po vašem mišljenju, državni organi praktikuju prisluškivanje bez zakonskog osnova i odobrenja nadležnog organa, 40 odsto građana Crne Gore odgovara potvrdno, 13,7 vjeruje da to ne čine, 18 odsto nije sigurno, dok preostali ne znaju ili ih to ne zanima.

Na isto pitanje u Srbiji 52,5 odsto građana odgovara potvrdno, 8,7 smatra da država to ne čini, 18 odsto nije sigurno, a preostali ispitanici ne znaju ili ih to pitanje ne zanima.

U Hrvatskoj je slična situacija – 54,2 odsto ispitanika na to pitanje odgovara potvrdno, 8,27 vjeruje da država ne prisluškuje nezakonito građane, 14,2 odsto nije sigurno, a ostale to pitanje ili ne zanima ili ne znaju odgovor.

Oko 43 odsto ispitanika u Makedoniji smatra da država nezakonito prisluškuje građane, 22 odsto vjeruje da to ne čini, dok 10 odsto nije sigurno.

U BiH 53,3 odsto građana smatra da država prisluškuje građane, 14,8 da to ne čini, dok 17 odsto građana nije sigurno, a ostatak ne zna.

Na pitanje da li ste vi ili neko vama blizak imali iskustvo sa prisluškivanjem, odgovor je u svim državama gotovo isti.

U Srbiji potvrdno na to pitanje odgovara 89,6 odsto građana, u BiH 90,7 odsto, u Crnoj Gori 86,9, u Hrvatskoj 88,3 odsto, a u Makedoniji 85,7 odsto ispitanika.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com