POPA: EU do sada donirala preko dva miliona eura za zelene projekte u Tivtu

Evropska unija do sada je investirala preko dva miliona eura u Tivat, kazala je danas šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

Ona je posjetila opštinu Tivat, gdje se sastala sa predstavnicima lokalne samouprave i korisnicima EU projekata u tom gradu.

U fokusu posjete bila je ekološka održivost Tivta i Crne Gore, a Popa je ocijenila da će daljim ulaganjem u zelena rješenja, uz podršku EU i civilnog društva, Tivat biti u stanju da privuče više turista i postane primjer zelene i održive opštine, ne samo u Crnoj Gori, već u regionu i šire.

“EU je donirala preko dva miliona eura za projekte u Tivtu, koji su uglavnom usmjereni na zaštitu životne sredine, održivi razvoj i turizam. Od lokalnih vlasti sam saznala više o tome kako ovi projekti donose boljitak za lokalno stanovništvo”, izjavila je Popa.

Zajedno sa predsjednikom opštine Tivat Željkom Komnenovićem, Popa je obišla Tivatska solila, gdje će se, zahvaljujući evropskim sredstvima, izgraditi novi Centar za posjetioce.

Ulaganja Evropske unije u Solila već su pomogla njihovom očuvanju i razvoju turističke ponude, kao i zaštiti ptica selica. Popa je posjetila i sportsku dvoranu Župa, gdje moderni solarni kolektori, koje je finansirala EU, omogućavaju grijanje sanitarne vode.

“EU je takođe finansirala i druge zelene investicije u gradu, poput postavljanja novog sistema javne rasvjete, s oko 600 svjetala LED, koja štede energiju i smanjuju troškove. Finansirali smo brojna zelena rješenja kako bi grad bio čistiji i pristupačniji za građane i turiste, promovišući Zelenu agendu u Tivtu i u Crnoj Gori“, poručila je ambsadorka Evropske unije u Crnoj Gori.

Oana Kristina Popa
foto: Delegacija EU u CG

U istom ekološkom duhu, ambasadorka će u subotu otvoriti drugo veče zelenog modnog festivala IFF “International Fashion Festival Porto Montenegro 2021 – Green Edition”. EU prvi put podržava ovaj festival, kako bi poslala poruku da, posebno nakon pandemije, moramo preispitati principe industrije mode i tekstila, koji predstavljaju velike zagađivače. Popa je pozvala građane Tivta i njihove goste da joj se pridruže sjutra veče od 20 sati na rivi i isprate premijerno reviju crnogorske dizajnerke Aleksandre Đaković, koja promoviše održivu modu i koristi biorazgradive materijale.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com