Porfirije: Postignuta saglasnost sa Krivokapićem, mislim da ćemo veoma brzo potpisati ugovor

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je načelno dogovoreno da poslije vaskršnjih praznika dođe u Crnu Goru i potpiše taj dokument, javlja Tanjug.

Patrijarh Porfirije je u izjavi za Tanjug rekao da je duboko uvjeren da će se potpisivanjem Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC, ali i odnos crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom na to da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

“Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da ćemo mi uskoro doći do potpisivanja tog ugovora”, naveo je patrijarh.

Patrijarh kaže da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.

“Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, rekao je patrijarh Porfirije.

“Sa velikom radošću ću otići u Crnu Goru”

 

Kada je riječ o samom činu potpisivanja dokumenta, patrijarh kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni detalji kada će to tačno biti, ali da će sa velikom radošću doći u Crnu Goru.

“Mislim u najskorije vrijeme, sada dolaze vaskršnji praznici i kada prođu, u direktnom kontkaktu sa premijerom ćemo se lako dogovoriti”, naveo je poglavar SPC.

Dodaje da je to načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.

“Duboko sam uvjeren da će potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrijećemo i u javnosti i u političkim kontekstima, a smatram da zapravo uopšte nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obzirom na to da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i vjerskim zajednicama”, dodao je patrijarh.

Kako je istakao, po tom pitanju postoji neki ustaljeni i opšte prihvaćeni kontekst i princip koji je apsolutno ispoštovan prilikom pisanja i ugovora koji treba da se potpiše u Crnoj Gori.

“Što se tiče ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno”

Na pitanje kako tumači to što je crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, patrijarh kaže da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

“Što se tiče ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno i ti pregovori i razgovori se vode već godinama. U krajnjoj liniji, sadržaj tog ugovora biće dostupan svakome. Na osnovu tog ugovora će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori, ali i odnos crkve prema državi. Ne razumijem formulaciju gospodina predsjednika, a vjerujem da i on razumije da tu ne postoji nikakav problem”, naveo je patrijarh.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button