POROĐAJ U DOBA KORONE: Porodiljama u PG najteže pada što TATE ne mogu da PRISUSTVUJU

Novopečenim majkama koje su svoje bebe donijele na svijet tokom epidemije koronavirusa u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore, najteže je palo to što ovom činu nisu mogli priustvovati očevi beba.

Ovo su, u razgovoru za Portal Volim Podgoricu VOP, kazale porodilje sa kojima smo razgovorali, dok su nam iz Kliničkog centra  Crne Gore potvrdili da prisustvo očeva kada na svijet stižu njihovi nasljednici ili nasljednice, više nije izuzetak već – pravilo.

Odluka KCCG da uz buduću majku u porođajnoj sali može biti suprug ili druga bliska osoba iz porodice na snazi je od maja 2014. ali tada je to bila rijetkost.

Danas, kako za VOP kažu iz Kliničnog centra, najveći broj porodilja želi da njihov partner bude pored njih, a to žele i budući očevi. Od početka epidemije koronavirusa, međutim, ova mogućnost je suspendovana zbog bezbjednosti majki i beba, a budućim mamama i očevima to teško pada. U periodu od početka marta do polovine novembra, u porodilištu KCCG rođeno je preko 2.500 beba, i nije bilo problema uzrokovanih epidemijom.

DR IVAN ĐUKIĆ ZA VOP: Korona je promijenila porođajne procedure, ali sve teče u najboljem redu

“Teško mi je palo čekanje i sam porođaj upravo iz razloga što suprug nije mogao biti kraj mene i osjećala sam da sam sama. Od momenta kada sam saznala da sam trudna, radovali smo se trenutku kada ćemo zajedno dočekati našu bebu, ispričala nam je Sara, koja se porodila na Ginekološko akušerskj klinici KCCG u Podgorici.

“Prvorotkinja sam i porođaj za mene nimalo nije bio lak. Strah je sve otežavao, a bilo mi je naročito teško da sarađujem s doktorom i babicom, a zbog zdravlja bebe i mene doktor je morao da bude strožiji što je meni teško palo”, kaže Sara koja se porodila na početku epidemije, u martu, kada je neizvjesnost bila mnogo veća jer se o koronavirusu nije znalo gotovo ništa.

Jelena, koja se porodila u maju, kaže da je medicinsko osoblje uvijek nosilo zaštitne maske i rukavice, te da je dezinfekcija prostorija bila uredno vršena svako jutro.

“Pored svega toga je postojala određena vrsta straha i panike, ipak je epidemija vanredna situacija a rizik je povećan. Brinula sam da se ne zarazim, da sve bude u redu sa bebom, iako sam znala da se trudnice sa simptomima ne porađaju u porodilištu KCCG”, priča Jelena koja, ipak, misli da su mjere mogle da budu bolje poštovane.

“Recimo, nisu postojali paravani između porodilja, a i toaleti bi mogli da budu malo čistiji”, ističe Jelena svoje primjedbe na boravak u Kliničkom centru Crne Gore.

“Grozan je osjećaj biti u konstantnom strahu od mogućnosti zaraze, pazila sam da slučajno ne dotaknem sebe istom rukom kojom sam dodirivala neku zajedničku površinu. Ali, hvala Bogu, sve se dobro završilo”, kaže Jelena.

Iz KCCG su nam kazali da ova ustanova raspolaže sa pet porođajnih sala i jednom salom za carski rez.

Danica je tokom epidemije koronavirusa donijela na svijet svog drugog sina.

“Mnogo mi je bilo teško što moj suprug nije mogao da vidi bebu kada se rodila, već je svoje dijete nekoliko dana mogao vidjeti samo na fotografijama. Tih četiri dana koja sam morala ostati u bolnici zbog carskog reza, jako su mi teško pala i jedva sam čekala da dođem kući”, za Portal “Volim Podgoricu” kaže Danica koja se porodila u septembru.

Danica tvrdi kako je imala isti tretman kao i tokom prvog porođaja i da je sve prošlo u najboljem redu, uprkos njenom dodatnom strahu zbog korone.

“Zaposleni su baš vodili računa o poštovanju svih mjera NKT-a, nekoliko puta u toku dana su vršili dezinfekciju prostorija, a po sobama i hodnicima bile su dostupne flašice sa dezinfikacionim sredstima. Takođe, redovno su mjerili temperaturu svima koji ulaze u bolničke prostorije”, kaže je Danica.

Sve naše sagovornice, baš kao i svaka mama na planeti, zaključuju da, kada prvi put zagrlite svoju bebu, zaboravite na strahove i bolove. Pa, i na strah od korone.

Aleksandra Kovačević

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button