Postavljen kamen temeljac za izgradnju Dnevnog centra u Baru, vrijednost investicije 1.633.938,61 eura - Volim Podgoricu

Postavljen kamen temeljac za izgradnju Dnevnog centra u Baru, vrijednost investicije 1.633.938,61 eura

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić i direktor Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović postavili su kamen temeljac za izgradnju Dnevnog centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama. Riječ je o dugoočekivanom projektu koji će biti građen u naselju Polje, u blizini  Osnovne škole „Meksiko“. Vrijednost investicije je 1.633.938,61, a rok za završetak radova 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević podsjetio je da lokalna administracija u kontinuitetu od septembra 2020. godine radi na ovom projektu, u decembru iste godine raspisan je konkurs za izbor idejnog arhitektonskog rješenja, nakon čega je Opština izgradila glavni projekat, a odrađena je i revizija istog. Tako zreo projekat Opština Bar je kandidovala ka Vladi i  Upravi za kapitalne projekte koja je 3. jula ove godine zaključila ugovor o izvođenju radova na izgradnji ovog objekta sa izabranim ponuđačem „Bombeton“ DOO sa Cetinja. Nadzor nad izvođenjem radova vršiće firma „Ing-invest“ DOO iz Danilovgrada. Nadležni za realizaciju projekta su nosilac projekta Opština Bar i ostale nadležne institucije Vlada Crne Gore, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo prosvjete.

“Ovo je pokazatelj kako sinhronizovanim aktivnostima lokalne uprave i centralnih vlasti možemo doći do rješenja značajnih problema u lokalnim zajednicama, ali ovo treba da bude i posljednja opomena svima nama koji učestvujemo u procesu donošenja da projekti od opšteg značaja ne smiju da čekaju dugo koliko je čekao i ovaj projekat,” saopštio je Raičević.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić zahvalio se predsjedniku Raičeviću na gostoprimstvu i  istakao važnost izgradnje Dnevnog centra u Baru.

“Želimo da pokažemo da je odnos Vlade Crne Gore prema djeci jedan roditeljski i da na pravi način brinemo o svakom djetetu u našoj zemlji. Mislim da je Dnevni centar za koji je još 2009. potpisan memorandum o razumijevanju čekao predugo i stvarno mi predstavlja veliko zadovoljstvo da upravo možemo da krenemo u realizaciju takvog projekta. Lično ću pratiti realizaciju ovog projekta i on mora biti završen u roku, za godinu dana,” saopštio je Spajić.

Osim važnost izgradnje Dnevnog centra predsjednik Opštine, Raičević i premijer Spajić su razgovarali i o drugim značajnim projektima za razvoj Bara za koji postoji veliki potencijal.

“Bar je strateški grad za Crnu Goru i mislim da će se to tek pokazati u budućnosti. Nadam se da ćemo dobiti potvrdu iz Evropske unije da će Crna Gora dobiti najveći grant ikada kao veliku poruku želje da se Crna Gora što prije integriše u EU i želje Evrope da budemo dio nje. Taj grant je za željezničku infrastrukturu od Bara do Podgorice. Grant bi bio nekih 112 miliona eura i taj projekat bi stvarno puno značio za Bar i za Podgoricu,” kazao je Spajić.

Fokus sastanka Spajića i Raičevića bio je i na infrastrukturnim projektima, rekonstrukciji regionalnih putnih pravaca R28 Bar- Sutorman-Virpazar, za koji Opština Bar priprema glavni projekat, i put R29 koji će povezati Bar preko Vladimirskih kruta sa graničnim prelazom Sukobin u Albaniji.

“S obzirom da u kontinuitetu više od dva miliona putnika prolazi ovim putnim pravcem, konačno želim da vjerujem da su se stvorili preduslovi da idemo u pravcu raspisivanja izvođačkog tendera i ubrzavanje procedure koja se tiče rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Zatražili smo podršku predsjednika Vlade za inicijativu koju je Opština Bar pokrenula sa Upravom za saobraćaj, a tiče se izgradnje bulevarske saobraćajnice od Sutomora do Šušanja sa ciljem da onu intenzivnu problematiku sa kojom se naši sugrađani, ali i mnogi turisti susreću u toku ljetnih mjeseci konačno riješi,” kazao je Raičević.

Važan segmenat razvoja Bara trebala bi biti luka Bar, te je više konstruktivnog razgovora bilo i na tu temu.

“Zbog činjenice da Luka Bar treba da bude glavni pokretač privrednog razvoja ne samo našeg grada, već i Crne Gore, premijer Spajić nas je upoznao sa idejama kako i na koji način da se ide dalje u pravcu izgradnje putne infrastrukture, bilo kroz nastavak izgradnje autoputa koji će donijeti dodatnu vrijednost luci Bar, ali i kroz realizaciju značajnih infrastrukturnih, razvojnih projekata koji će luku Bar pozicionirati na ono mjesto koje joj pripada s obzirom da konkurencija ne čeka,” saopštio je Raičević.

On je istakao da će Opština nastaviti da prirpema i kanadiduje zrele projekte i da aktivno daje doprinos njihovoj realizaciji, a saradnja Vlade i Opštine će biti ostvarena kada su u pitanju i mikro projekti koji čine svakodnevni život ljudi u Baru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com